Levyarvio: Inspiraatio in the house! Asan ja DJ Polarsoulin kimppalevy nykii, potkii ja sykkii

Asa & DJ Polarsoul
Uuden aallon lauluja
Roihis Musica

Tätä kaikille uudenlaista aikaa tuskin voisi paremmin kuvata kuin Asan ja Polarsoulin uuden albumin avausraidalla Kaikki muuttu jo, vaikka sitä tuskin on korona mielessä tehty. Kuvaahan se pirstaleista ja jatkuvassa muutoksessa elävää maailmaa muutenkin täydellisesti.

Jos Asa on parilla viime levyllään vähän yllättävästikin jo sulautunut räpin valtavirtaan, niin nyt on eri meininki. Nimensä väärtti kiekko potkii, nykii ja sykkii huumaavan kiihkeästi ja elektronisesti selvästi uusia reittejä etsien. Vaikuttavasti niitä löydetäänkin.

Harvoin räppitaustat tuntuvat olevan näin yhtä tajuttoman vauhdikkaiden riimitysten kanssa.

Itseäni usein tympii se, kun räppärit räppäävät samalla intonaatiolla ja flow’lla biisistä toiseen. Tässä Asa vääntää, tiivistää, venyttää, tekee aaltoa ja sahalaitaa, you name it. Polarsoul vastaa verbalistin haasteeseen huikeasti: harvoin räppitaustat tuntuvat olevan näin yhtä tajuttoman vauhdikkaiden riimitysten kanssa. Inspiraatio on nyt ollut in the house. Oon taas lippatukka yllättää pitkähköllä digidubkoodalla, joka kaikessa cyberiydessään tavoittaa myös vanhan liiton dubin syvän arvokkuuden.

Uuden aallon lauluja innostaa erityisesti juuri nyt valtavalla positiivisuudellaan ja hillittömällä huumorintajullaan. Kaikki räppää riisuu lajista virnuillen kaiken elitismin samalla kun on ääri-hip. Aiheissa vilkkuu lastenkasvatus, lesotus, reiluus ja ties mikä, mutta perimmäinen sanoma kiteytyy Rauhaa-päätösraidan kertsissä: ”Jos sul on puhdas mieli ja vilpitön sydän / sä voit tehdä sun miekasta kynän”.

Kokeilkaa sitä kotona, nuoret!