Levyarvio: Laimeaa itsensärakastusmusiikkia menestyjille – Kaitlyn Aurelia Smithin uusin pulputtelee tarkoituksellisen kornisti

Kaitlyn Aurelia Smith
The Mosaic Of Transformation
Ghostly International

Oli vain ajan kysymys, milloin 2010-luvun lopun new age -restauraatio muuttui nostalgiafiilistelystä taas vakavaksi. Siitä tuli estetiikan sijasta jälleen käyttömusiikkia: taustaa rentoutumiseen ja menestymiseen.

Kaitlyn Aurelia Smithin tuorein albumi on tämän siirtymän symboli. Se julkaistiin alun perin Calm-nimisen applikaation kautta. Kyseessä on 70 dollaria maksava meditaatiosovellus, jonka käyttäjä voi henkistyä esimerkiksi näyttelijä Laura Dernin ääntä kuunnellen.

The Mosaic Of Transformation onkin kiinnostavampi juuri tällaisena yksilökvantifioinnin osoituksena kuin musiikkina sinällään. Se pulputtelee pehmeissä ja toisinaan tarkoituksellisen korneissa tunnelmissaan säyseästi, mutta soundista puuttuu tietty uutuudenviehätys. Se, minkä Visible Cloaks sai pari vuotta sitten kuulostamaan oivaltavalta, tuntuu nyt vain aikansa ääneltä.

Päätöskappale Expanding Electricity nousee ylitse muiden jylhän juliaholteriaaniseksi kamariambientiksi, jota vasten muun levyn laimeus harmittaa: se on laimeaa itsensärakastusmusiikkia menestyjille, joiden pöydillä kiiltävät moraalittomasti louhitut energiakivet. Paremmin, tai ainakin rehellisemmin tällaista narratiivia kuvaa esimerkiksi Marie Davidsonin parin vuoden takainen Working Class Woman -albumi.