Levyarvio: Musiikkia vuorilta – Nathan Bowles on löytänyt juurimusiikin ytimen

Nathan Bowles
Plainly Mistaken
Paradise Of Bachelors

Pohjois-Carolinassa majaileva, mm. Hiss Golden Messengerin, Steve Gunnin ja edesmenneen Jack Rosen kanssa soitellut Nathan Bowles on jo osoittanut olevan parasta A-luokkaa banjon varressa, mutta hän on myös oiva rumpali ja ylipäätään multi-instrumentalisti.

Miehen neljäs soololevy vain vahvistaa tuota käsitystä. Tällä kertaa Bowles seikkailee paitsi yksin, rumpali Rex McMurryn ja kontrabasisti Casey Tollin ymmärtäväisessä seurassa. Soiteltuaan Peltissä dronea ja touhuttuaan Black Twig Pickersissä Appalakkien perinteen parissa hän yhdistää nyt nuo ääripäät luontevasti ja erittäin persoonallisesti. Pelkillä banjoilla toteutettu Umbra katselee myös intialaisten ragojen suuntaan. Sen perään Elk River Blues virtaa clawhammer-tekniikalla hyvinkin vuoristolaisesti. Now If You Rememberissä ja Ruby/In Kind I -synteesissä Bowles laulaakin, jälkimmäisessä hän kokeilee myös jousta banjoon hyvin tuloksin. Fresh & Fairly So’ssa banjo soi kuin herkkä akustinen kitara tai sitar.

Plainly Mistaken on sitä harvinaista osastoa, jossa syvällinen juurimusiikin ymmärrys liittoutuu pelottoman kokeilunhalun kanssa. Lopputulos on usein hypnoottisen transsimainen ja aina kiinnostava.