Levyarvio: Mystinen Elsa Liimanainen ja kadonnut dvd – Vilunki 3000:n soolo karttelee normaalia biisimusaa

Arvio julkaistu Soundissa 9/2018.
Kirjoittanut: Ville Pirinen.

Arvio

Vilunki 3000
The Life Of Elsa Liimanainen
Kasino

Kolmetonnisen Vilunki tunnetaan paitsi (minkä tahansa) vuoden graafikkona, musiikintekijänä muun muassa bändeistä Barefoot Brothers, Larry & The Lefthanded, Op:l Bastards, Uusi Fantasia ja Tähtiportti. Monien nimien alla suhistelleen tekijän soololevy ei siis sinänsä yllätä ilmestymisellään, mutta yllättää sisällöllään.

Levyn molemmat puoliskot alkavat dramaattisella lauseella ”I need that dvd”. Sen jälkeen minimalistinen äänimaailma lipuu kaiuttimista kuin hiljaiset aallot rantaan lähes tyyneltä mereltä. Ääniarsenaalissa on kaihoisaa kitaraa, tummaa syntetisaattoripulssia, hataraa pianotapailua ja kosmista arpeggiota. Vain harvoin kahta, saati kolmea elementtiä yhtä aikaa. Tunnelma vaihtelee kauniisti surullisesta uhkaavaan, vieraillen välillä hauskuudessa.

Jonkinlaisia referenssejä saattaisivat olla vähäeleisimmät kosmische-levyt tai 90-luvun alun dungeon synth -kasettipuuhailu, jossa yksinäiset, Tolkienista innostuneet Casio-soturit loivat instrumentalistisia tunnelmia. Elsa Liimanaiselta löytyy kauniita teemamelodioita ja svengaavaa sykettä, mutta aina kun meno alkaa lähestyä ”normaalia biisimusaa”, Vilunki 3000 jarruttelee, pykii tai liuottaa toiminnan kaksi askelta kohti abstraktiota. Levy sopii huonosti taustamusiikiksi, ja erittäin hyvin intensiiviseen kuunteluun. I need that dvd!

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa