Muottiin murskattu laulajalahjakkuus – Sabina Ddumban albumi hukkuu R&B-solinaan

Sabina Ddumba
Homeward Bound
Warner

Englanniksi esiintyvä, 10-vuotiaasta lauluja raapustaneella, nyt parikymppisellä popihme Sabina Ddumballa on ugandalaiset juuret ja hän lauloi koko nuoruutensa Tenstan gospel-kuorossa. Hänet palkittiin vuoden tulokkaana Ruotsin Grammyissä.

Kaikesta tästä huolimatta Homeward Bound on surullista kuultavaa. Albumi on niin sliipattu, että Sabinan persoona jää tuotannon varjoon, mikä on suuri sääli, sillä hänen historiansa sekä äänensä perusteella häneltä olisi voinut odottaa paljon kiinnostavampaa ja yksilöllisempää materiaalia. Homeward Bound on ylituotettua MTV-kamaa, eeppisiä popkoukkuja ja X Factor -taustoja efektimeressä. Se on muottiin muokattua radiokuraa, joka hitti toisensa perään musertaa kuulijan rautakangen täsmällisyydellä.

Pari silmänräpäyksen kestävää ilonpisaraa levyltä voidaan kuitenkin lapiolla kaivaa, kuten dub-vaikutteisen Kingdom Come -biisin alkusäkeet ja akustisen Scarred For Life, muutoin levy hukkuu nykypäivän R&B-solinaan ilman minkäänlaisia kiinnekohtia – edes Sabinan vahva laulu ei pysty sitä pelastamaan. Malliesimerkki siitä, kuinka luodaan täydellinen ruotsalainen pop-tähti ja viedään häneltä kaikki persoonallisuus kaupallisuuden ehdoilla. Ei jatkoon.