THE PHILADELPHIA EXPERIMENT: The Philadelphia Experiment

THE PHILADELPHIA EXPERIMENT
The Philadelphia Experiment
Ropeadope

Tämän kokeen kaniineina toimivat mainio rumpali Ahmir Thompson, joka muistetaan lähinnä The Rootsin svengittäjänä, ja jazzsektorilta tutut Uri Caine (koskettimet) sekä Christian McBride (bassot). Kokeen viitekehyksenä tai lähtökohtana on näiden 60- ja 70-lukujen taitteessa syntyneiden miesten kotikaupunki. Studio on varattu kolmeksi päiväksi, ja kylässä on luvannut poiketa kitaristi Pat Martino ja muutama muu.
Geograafisen konseptin takana on uusi Ropeadope-levyfirma, jonka takana taas on esimerkiksi peloton urkuparoni John Medeski. Ja jos on jo konseptissa kiittämistä, sopii lisää mirhamia kaataa monitaitoisten ja sydämellä soittavien musikanttien niskaan. Niin hienoja näkyjä trio tuon USA:n viidenneksi suurimman kaupungin hengessä maalaa, että Ropeadopen toivoisi pikaisesti tilaavan vastaavia maisemakuvia muidenkin kaupunkien improvisaatiota kavahtamattomilta muusikoilta.
Omien raitojensa ohella Philadelphia Experiment paneutuu muun muassa Elton Johnin sekä Sun Ra'n materiaaliin, ja täysosumasta julman groovaava kiekko jää vain hetkittäin iskevän venyttelyn sekä Marvin Gayen Trouble Man Themen tähden. Harvemminhan hra Gayen tekemisistä huomauttelemista löytyy, mutta kyseinen runkutus saa shuffle-allergikon voihkimaan tuskasta. Albumin parhaita ovat puolestaan Cainen kynästä tullut nimi/avausraita sekä trion kollektiivinen The Miles Hit. Väliin vieraiden lihavoima, väliin intiimeiksi duoiksi rauhoittuva kolmikko tavoittaa niin modaalisen kinkittelyn kuin rasvaisen funkinkin ytimen täydellisesti.