RAINBOW: Live In Munich 1977

Arvio julkaistu Soundissa 06-07/2006.
Kirjoittanut: Antti Mattila.
Long Live Rock'n'Roll -albumin nauhoitukset olivat kesken, kun Rainbow lähti syksyllä 1977 kiertueelle uudella kokoonpanollaan, johon kuuluivat Blackmore, Dio, Powell, Daisley ja Stone. Setti pysyi lähes samana kuin edellisvuonna, sillä vain Long Live Rock'n'Roll korvasi Stargazerin, joka oli jo pudotettu pois 1976 äänitetyltä ja kesällä 1977 ilmestyneeltä, muutenkin pätkityltä On Stagelta.

Arvio

RAINBOW
Live In Munich 1977
Eagle

Long Live Rock’n’Roll -albumin nauhoitukset olivat kesken, kun Rainbow lähti syksyllä 1977 kiertueelle uudella kokoonpanollaan, johon kuuluivat Blackmore, Dio, Powell, Daisley ja Stone. Setti pysyi lähes samana kuin edellisvuonna, sillä vain Long Live Rock’n’Roll korvasi Stargazerin, joka oli jo pudotettu pois 1976 äänitetyltä ja kesällä 1977 ilmestyneeltä, muutenkin pätkityltä On Stagelta. Keikka avattiin 1976-kiertuetta varten kirjoitetulla nopealla Kill The Kingillä, kunnes siirryttiin hirmuisiin mittoihin kasvaviin Mistreatediin, Catch The Rainbow’iin ja muihin tuon ajan standardeihin. Debyytin alle neljäminuuttinen instrumentaali Still I’m Sad venytetään peräti 25-minuuttiseksi sanalliseksi versioksi.

”Harjoittele kotona!” kertoi Angus Young joskus huutaneensa ”jollekin Blackmoren tapaiselle” biisien kestäessä ja kestäessä. Live In Munich 1977 on kuitenkin muiden Dio-ajan äänitteiden kanssa vankka todiste siitä, että keikoissa oli tolkuttomasti jännitettä, kun livebiisit poikkesivat radikaalisti albumiversioista. Inspiraatio oli tosin vähän näennäistä, sillä Blackmore käytti pitkälti tuttuja jippoja. Silti illan fiilis saattoi heittää biisejä muutamalla minuutilla sinne tänne.

Rainbow’n eri kokoonpanojen keikkoja saisi tonkia markkinoille lisääkin, sillä tällainen suhtautuminen elävään musiikkiin on nykyään harvinaista.

Lisää luettavaa