SAXON: Wheels Of Steel

Arvio julkaistu Soundissa 4/2009.
Kirjoittanut: Antti Mattila.

Barnsleysta maailmalle haikaillut viisikko vaihtoi nimensä Saxoniksi juuri ennen ensimmäisen levynsä julkaisua. New Wave Of British Heavy Metal -termi piirtyi toimittaja Geoff Bartonin kynästä vasta hivenen myöhemmin, mutta Saxon (1979) lasketaan silti ensimmäiseksi NWOBHM-albumiksi.

Arvio

SAXON
Wheels Of Steel
EMI

Barnsleysta maailmalle haikaillut viisikko vaihtoi nimensä Saxoniksi juuri ennen ensimmäisen levynsä julkaisua. New Wave Of British Heavy Metal -termi piirtyi toimittaja Geoff Bartonin kynästä vasta hivenen myöhemmin, mutta Saxon (1979) lasketaan silti ensimmäiseksi NWOBHM-albumiksi. Mitään merkittävää tuolla leyvllä ei kuitenkaan tapahdu. Rajummin rokkaava ja Saxonin maan­tieromantiikan aloittanut Stallions Of The Highway nousi livebiisinä esiin, mutta jos ajat olisivat olleet toiset, suuntaa hakenutta debyyttiä olisi voinut seurata yhtä hyvin Molly Hatchet -tyylinen boogie kuin Wheels Of Steel.

Genre meni rosoisempaa reittiä ja Saxonkin heivasi Wheels Of Steelinsä (1980) raskaampaan suuntaan, vaikka pohjat olivatkin kilpaveljiä, kuten Iron Maidenia, enemmän rockissa ja bluesissa kuin heavyssä. Hitti 747 (Strangers In The Night) ja jyräävä nimibiisi todistivat, että Saxon oli oppinut tekemään tarttuvia lauluja. Todellisuudessa vasta Wheels Of Steel määritti, mistä bändissä oli kyse.

Ajat olivat hektiset, sillä kolmoslevy Strong Arm Of The Law ilmestyi jo lokakuussa 1980, kahdeksan kuukautta edeltäjänsä jälkeen. Musiikki oli taas piirun verran raskaampaa ja Biff Byfordista kuoriutui räyhäkkäämpi ja parempi laulaja. Strong Arm Of The Law oli kuin paranneltu versio Wheels Of Steelistä, vaikka epätasaisuus vielä vaivasi: kolmen ensimmäisen levyn materiaalia sekoittamalla saisi yhden todella tasokkaan albumin.

Ehkä joku ennusti Saxonin rokkaavan vielä 30 vuoden päästäkin, mutta sitä ei voitu nähdä, että kaikki sanottava ehdittäisiin sanoa niin musiikillisesti kuin tekstillisestikin kuudessa vuodessa. Wheels Of Steelin aloittamaa kultakautta kesti Innocence Is No Excuseen (1985) asti. Kolmella ensimmäisellä levyllään Saxon oli kuitenkin saapunut sivuuttamattomasti 80-luvun alun heavy-ryntäykseen.

Remasterointi on tehnyt albumeille oikeutta ja lisämateriaalin määrä on sykähdyttävä: esimerkiksi Saxon-levy on paisunut 22-kappaleiseksi. Demot, livet ja vaihtoehtoiset versiot on huolella valittu ja lisäarvo ilmeinen.

Lisää luettavaa