SERE: Vain nimi muuttunut

SERE
Vain nimi muuttunut
Ranka

Uutta albumia hypistellessäni mietin, mahtoiko kukaan edes kutsua nimeään lyhentänyttä Sereä Seremoniamestariksi. Itse asiassa moni turhan vakavasti musiikkia harrastava ei tainnut neljä-viisi vuotta sitten tunnustaa Mattia seremoniamestariksi alkuunkaan. Neljännen levyn jälkeen seremoniamestarilla ei ole enää oppirahoja maksettavana sen enempää kuin korneja lainoja. Ja isäksi tulleen Seren maailma kuuluu muuttuneen, perspektiivi kypsyneen, eikä hän enää kirjoita yhtä harmaasti hip hopista, skenestä tai siitä puhutusta "iskulinjasta". Mikä parasta Sere on tainnut iltaisin kirjoitella sitäkin hartaammin, ja jälki on jos nyt ei kovin persoonallista tai syvää niin sydämellistä, teknisesti näyttävää ja värikästä, ensiluokkaisesti rytmitettyä sekä mestarillisesti jaksotettua tekstiä, jalostettua, tyylikkäintä Sereä.

Vain nimi on kuulemma muuttunut, mutta sulavin rinnakkais- ja sisäsoinnuin pujotteleva Sere on elämänsä kunnossa, inspiroitunut; tavut virtaavat notkeasti – mutta varsinaisia tyylejä ja äänenpainoja MC:llä on edelleen niukanpuoleisesti. Ne eivät yllä mielikuvituksellisen tekstin tasolle – mutta kunnianhimoisella kirjoittajalla on aina parantamisen varaa sekä palava halu kehittyä vokalistina, koska hyvä tarina pakottaa.

Albumikokonaisuutena Vain nimi muuttunut on tähän mennessä Seren paras, ei vähiten yhteneväisen tuotannon vuoksi. Skillsters ja Sere sekä seuraan liittyneet Tiedemies ja Joniveli löytävät yhteisen, lämpimän sävelen funkista ja soulista, juurevasta soinnista – joka on tekijöidensä mieleen, huojentavan itsestäänselvä ja kotoisa valinta, kaikin puolin luonnollinen, kuten koko sielukas lp.