STEELY DAN: Everything Must Go

STEELY DAN
Everything Must Go
Reprise

Jonkinasteisena tapauksenahan sitä eittämättä on jo totuttu pitämään, kun Donald Fagen (55) ja Walter Becker (53) uuden albumin valmiiksi saavat. Mutta nyt on valitettavasti tainnut päästä käymään niin, että "comebackin jälkeisen vaikean seuraavan levyn" syndrooma on iskenyt aina niin laatutietoiseen Steely Daniin.

Siinä missä näiden ylimpien rokkiälykköjen albumit olivat kultakaudellaan täynnä hienoja sävelmiä ja sovituksia, kekseliäitä tekstejä sekä julkean svengaavia ja pidättelevyydessään suorastaan kiihottavia soittosuorituksia ajan kovimmilta musikanteilta, tuntuvat New Yorkin neropatit nyt nimenneen levynsä erittäin kuvaavasti. Alennusmyynteihin viittaava lause Everything Must Go on nimittäin ajatuksen tasolla lähellä sitä, mitä otsikoimansa levy musiikillisesti.

Ei sillä, ettei hyviäkin oivalluksia olisi mukana: jos bändi taas tien päälle lähtee, soivat esimerkiksi Things I Miss the Most tai Lunch with Gina erinomaisesti bodhisattvojen, pegien ja babylonsistersien tai edellislevy Two Against Naturelta (2000) löytyvien West of Hollywoodien tai Jack of Speedien rinnalla. Mutta kun on itse sen kirouksen päälleen langettanut, että rima on aina – vallitsevista ulkoisista olosuhteista riippumatta – korkealla, tuntuu liian kauas mestariteoksesta jäävä levy vääjäämättä pettymykseltä.