Tampere-soundi maailmankartalle! Rakka ja Black Motor julkaisivat levyn kimpassa

Arvio julkaistu Soundissa 4/2017.
Kirjoittanut: Arttu Tolonen.

Arvio

Rakka & Black Motor
Rakka & Black Motor
Karkia Mistika

Toivottavasti joskus tulevaisuudessa Tampere muuttuu kansainvälisesti ymmärretyksi ja tunnustetuksi käsitteeksi jazzissa. Tampereen soundi kumpuaa historiallisesta jatkumosta, johon voisi ajatella kuuluvan esimerkiksi Jan Johansson kansanmusiikkivaikutteineen ja Tom Waits nuhjuisine vaihtoehtotulevaisuuksineen, mutta on silti aivan oma juttunsa.

Rakka ja Black Motor lainaavat sivun punkkarien pelikirjasta ja julkaisevat splitti-lp:n.

Bändit toimivat hienosti yhdessä.

Rakka on kuin rytmin mantralla rukoileva dub-partio. Se luottaa toiston kautta synnytettyyn transsiin, korvamatoilun kanssa hienovaraisesti flirttaileviin fraaseihin ja jonkinlaiseen hankalasti määriteltävään vanhanaikaisuuteen. Tämä on hämyistä musiikkia, jolla on syvä yhteys maan multaan, kaupungin asfalttiin ja muihin pintoihin tässä maailmassa, joita ihminen on muokannut. Mutta maahan.

Black Motor on vuosien varrella vaihtanut saksofonistinsa, mutta bändin perusajatus on yhä sama: peloton tutkimusmatka kaaoksen rajoille. Black Motorissa olen aina ihaillut sitä lihasta, jolla bändi soittaa. Parhaimmillaan se muistuttaa jotain sellaista jonka Sonny Rollins sai irti parhaista bändeistään.

Lisää luettavaa