TAPANI RINNE & TEHO MAJAMÄKI: Inside The Temple

TAPANI RINNE & TEHO MAJAMÄKI
Inside The Temple
Rockadillo

Nykyaikaisella musiikkiteknologialla voidaan mallintaa minkä tahansa rockpyhätön tai vaikkapa Helsingin uuden musiikkitalon ambienssit, mutta eri asia on, mitä merkitystä tällä on kuunteluelämykselle. Kahden musiikillisen runosielun Tapani Rinteen ja Teho Majamäen uutuusalbumia ei sen sijaan voi kuunnella ilman, että miettisi tilan ja levyn tekotavan merkitystä.

Inside The Temple on nimensä mukaisesti nauhoitettu intialaisissa luolissa, joita buddhalaismunkit koversivat Mumbain laavakivikallioihin tuhansia vuosia sitten. Levyllä luola on yksi instrumentti Rinteen klarinettien ja Majamäen udun ja santoorin ohella. Tila soi ja kaikuu ja onkalot muodostavat bordunamaisesti soivia ääniä. Äänityksiin ei jälkeen päin lisätty mitään eikä päällekkäisäänityksiä tehty.

Inside The Temple vaikuttaa yhtä lailla käsite- kuin säveltaiteelta, mutta tarjoaa silti mielekkään elämyksen. Musiikillisesti Rinne ja Majamäki luottavat rauhalliseen ja pelkistettyyn mietiskelyyn. Kappaleet kuulostavat improvisaatioilta, mutta niissä on selkeän lyyrinen ja helposti seurattava luonne. Tarina toimii, vaikka levyä kuuntelisi suomalaisen kesäyön soundtrackina.