TRÄD, GRÄS OCH STENAR: Träd, Gräs och Stenar

TRÄD, GRÄS OCH STENAR
Träd, Gräs och Stenar

Terry Rileyn minimalismista, Velvet Undergroundista, psykedeelisistä huumeista ja kovan linjan hippitaidevallankumouksesta innoittuneet ruotsalaisnuorukaiset perustivat vuonna 1967 ihmeellisen bändin nimeltä Pärson Sound. Pari vuotta soitettuaan, pari kertaa nimeä vaihdettuaan ja hiukan kokoonpanoaan karsittuaan nuorukaiset toimivat nimellä Träd, Gräs och Stenar. Tälle boksille on koottu laajennetut laitokset kahdesta aikoinaan julkaistusta livealbumista ja kolmas cd ennenjulkaisemattomia äänityksiä vuosilta 1971-72.

Bändin raaka soundimaailma, improvisaatioon ja toistoon perustuvat biisit ja usein varsin ankaraksi äityvä soittomyllytys ovat tehneet Träd, Gräs och Stenarista yhden niistä bändeistä joista suuri yleisö ei ole koskaan kuullutkaan, mutta joka on vaikuttanut vähintään joka toiseen psykedeliaan hurahtaneeseen muusikkoon. Ruotsalaisen psykedelian villimmän laidan edustajien perustavanlaatuisesti kokeellinen lähestymistapa kuuluu nykyisin vaikkapa Dungenin tai kansallisaarteemme Circlen toiminnassa.

Pitkissä jameissa kuljetaan luontevasti hippilillunnasta boogiejunttaan, fuzzhevistelystä kosmisen jazzin taajuuksille tai äänitaiteesta kantrirokkiin. Suuren yleisön suosikiksi ei taida tästä riemullisesta yhteissoitosta vieläkään olla, mutta rohkeasti latuja avaavan rockin ystävä ei voi olla tykkäämättä. Myös ennenjulkaisemattoman materiaalin levyltä löytyy todellisia helmiä kuten hurja tykitys I ljuset av din dag tai autereinen Ragatrall.