VARIOUS ARTISTS: Another Splash Of Colour – New Psychedelia In Britain 1980-1985

VARIOUS ARTISTS
Another Splash Of Colour – New Psychedelia In Britain 1980-1985
Cherry Red

Punk-vallankumouksen jälkeen 80-luvun alussa psykedelia oli ruma sana, mutta diktatuuri ei koskaan vaienna kaikkia. Rapakon molemmin puolin nousi kapinoivia skenejä, paisley underground Jenkeissä ja ”new psychedelia” Englannissa. Skenen henki oli vallitsevan nihilismin vastaisesti mukavan avomielinen, kuten tämän hintansa väärtin paketin paksu, hienosti kuvitettu kirjanen tekee selväksi bändien kuvailun ohessa.

Kolme cd:tä tarjoaa yli 60 näytettä, joiden taso on kauttaaltaan varsin korkea. Psykedelia on lähtökohtaisesti kokeiluja suosivaa ja siksi musiikkikaan ei polje yhtä ja samaa uraa. Helmiä riittää Nick Nicelyn Syd Barrett meets Beatles -tripeistä ja Naz Nomad & The Nightmaresin Electric Prunes -coverista scifikirjailija/Hawkwind-kollaboraattori Michael Moorcockin krautismiin. Genren isähahmoista ovat mukana Julian Cope ja Robyn Hitchcock ja uuden polven ykkösbändeistä muun muassa Mood Six, High Tide ja Miles Over Matter sekä Ed Ballin carnaby-poppaileva The Times.

Mutta kuka tuntee Blue Orchidsin Workin, The Way Outin Do I Have To Be Here?n tai Creation-pomo Alan McGheen Biff Bang Bown A Day Out With Jeremy Chesterin? Mainioita biisejä kaikki. Ylipäätään näissä bändeissä kuuluu enemmän ensimmäisen polven brittipsykedeelikot kuin Friscon legendat. Toisinaan raja 70-luvun new waveen on aika hämärä.

Paras todiste Another Splash Of Colourin tasosta on, etten ole yhtään puutunut siihen useiden kuuntelujen jälkeenkään.