VARIOUS ARTISTS: Freedom Sounds

VARIOUS ARTISTS
Freedom Sounds
Trojan

Elokuussa Jamaika juhli 50-vuotista itsenäisyyttään. Sen kunniaksi maailman merkittävin ja pitkäikäisin reggae-levy-yhtiö Trojan julkaisi hienon boksin Freedom Sounds. Tyylikäs pahvilaatikko pitää sisällään viisi cd-levyä, erinomaisesti toimitetun kirjasen ja muutaman postikortin.

Trojan on viime vuosien aikana kasannut aarteistostaan monenlaisia kokoelmia, mutta Freedom Sounds on aivan ylittämätön saavutus. Satakunta laulua (lähes seitsemän tuntia musiikkia, mistä merkittävä osa on aiemmin cd-muodossa julkaisematonta materiaalia) kertoo jamaikalaisen populaarimusiikin koko tarinan. Siinä kuljetaan varhaisesta skasta reggaen kultavuosien kautta tämän vuosituhannen dance hall -soundeihin.

Levyt jakautuvat temaattisiksi kokonaisuuksiksi. Niiden nimiksi on annettu Vapauden laulut, Jamaikan hitit, Pioneerit, Uudistajat ja Unohdetut aarteet. Kaikki laulut kuitenkin julistavat yhteistä vapauden sanomaa. Paikoin kyse on yhteiskunnallisista ja paikoin taas henkilökohtaisista pyrkimyksistä kohti parempaa huomista.

Jopa ne kaikkien kierrätetyimmät Trojan-hitit (Desmond Dekkerin Israelites ja Althea & Donnan Uptown Top Ranking) toimivat mainiosti tässä kokonaisuudessa, mutta artistikaartiahan riittää tähdistä tuntemattomampiin tekijöihin: Bob Marley & The Wailers, Culture, Toots & The Maytals, Gregory Isaacs, Burning Spear, The Mighty Diamonds, The Heptones, Prince Far-I, Augustus Pablo, Jimmy Cliff ja niin edelleen. Jos haluaa levykokoelmaansa yhden reggae-boksin, Freedom Soundsia parempaa on vaikea löytää.