VERNON REID & MASQUE: Known Unknown

VERNON REID & MASQUE
Known Unknown
Favored Nations

Kuten Vernon Reidin haastatteluita lukeneet tietävät, miehellä riittää painavaa asiaa myös lavan ulkopuolella. Mutta varsinaiseen loimuun 45-vuotias syttyy vasta kitaransa remmin olalle vietyään. Niin tälläkin albumilla, joka erottuu hänen lukuisten projektiensa joukosta sekä eheydellään että kurittomuudellaan.

Lontoossa syntynyt, mutta jo lapsena Ison Veden ylittänyt ja New Yorkiin asettunut Reid nousi maailmanmaineeseen Living Colourin kokoonkutsujana. Known Unknown liikkuu kuitenkin alueella, jolla kitaristi ensiksi kannuksiaan keräsi. Eli jos joku vielä pohtii, voiko Reidin nimen todellakin mainita samassa lauseessa Sonny Sharrockin ja James "Blood" Ulmerin kanssa, hän ei ole kuullut tätä albumia.

Apunaan Reidillä on jo soolodebyytti Mistaken Identityllä (1996) esiintynyttä väkeä kuten kosketinkeksijä Leon Gruenbaum, uutta verta kuten kollega John Scofieldin rumpalilöytö Marlon Browden sekä toissa vuonna ensimmäisen levynsä julkaisseen Yohimbe Brothers -duon toinen osapuoli Jason "DJ Logic" Kibler. Liideri antaa itselleen ominaisesti riittävästi tilaa kullekin vasalleistaan ja välttelee tekemästä ylikorostetun kitaristista levyä.

Vernon Reidin soittotapaa on haastavaa yrittää kuvailla sanallisesti edes yhtään tyydyttävästi, sillä hän hallitsee muiden historian kovimpien instrumentalistien tavoin täydellisesti sekä oikean että vasemman aivopuoliskon aktivoimisen. Niin ikään äänen motivaatioon liittyvät asiat ovat kohdallaan, samoin aidon tarinankertojan draaman taju. Tähän kun yhdistetään luontainen kyky kombinoida vaikutteita niin muodon kuin sisällönkin alueilla, saadaan lopputulokseksi levyllinen jonkinlaista uuden ajan cybergroovejazzia.