THE VON BONDIES: Pawn Shoppe Heart

THE VON BONDIES
Pawn Shoppe Heart
Sire

Detroitin rock-perheen uusin suuri nimi on ollut ulkomusiikillisten tapahtumien ansiosta niin paljon esillä, että sen kakkoslevyn ansiot tulevat mitä todennäköisimmin jäävän vähälle huomiolle. The White Stripesin Jack White otti kitaristi/laulaja/biisintekijä Jason Stollsteimerin johtaman porukan siipiensä suojiin ja tuotti vuonna 2001 ilmestyneen debyyttialbumi Lack Of Communicationin. Jostain syystä miesten välit kuitenkin tulehtuivat, mikä huipentui viime joulukuussa kapakkatappeluun. Whiten liittää The Von Bondiesiin myös jo katkennut seurustelusuhde kitaristi Marcie Boleniin.

Aika vähän olen nähnyt missään The Von Bondiesin musiikkia analysoitavan.

The Von Bondies kuuluu siihen rock-sukupolveen, jonka mukaan ensin pitää näyttää coolilta ja sitten vasta miettiä biisintekoa, mutta onneksi Stollsteimeria on siunattu estetiikan tajun ohella myös musiikillisella lahjakkuudella. Pawn Shoppe Heart on myös irtiotto pahimmasta garage-puritanismista, sillä The White Stripesiin tahi muihinkaan retroilijoihin ei The Von Bondiesia voi enää yhdistää. Ero Lack Of Communicationin räkäisen ja kiihkeän garage-rockin ja Pawn Shoppe Heartin monipuolisen, mutta vähintään yhtä vaarallisen soundin välillä on niin merkittävä, että se on varmasti tietoinen päätös.

Tummasävyisellä rockabilly-kompilla jolkottavasta No Regretsista lähtien yhtye tiivistää sanottavansa kahteen ja puoleen minuuttiin. Mutta ahdistavan muotin vangiksi ei bändi ole jäänyt, vaan Pawn Shoppe Heartilta löytyy simppeleiden rokkirenkutusten – parhaimpana hittibiisin auraa säteilevä C´mon C´mon – ohella paljon muutakin. Mairead erottuu raskaammalla junnauksellaan, basisti Carrie Smithin laulama Not That Social muistuttaa 90-luvun tyttöindien kulta-ajoista ja Crawl Through The Darknessin mantramainen kertosäe huumaa heti.

Detroitin rokkikuninkuuden The Von Bondies häviää niukasti The Dirtbombsille, mutta kuluvan vuoden näytöillä voidaan vielä mennä ohikin. Eri asia on, kuinka hyvin Stollsteimer Jack White -johdannaista hypeä ympärillään sietää. Aikakautensa kuumimpiin rokkinimiin The Von Bondies silti vuorenvarmasti jää.