Apulannasta Lady Gagaan ja Nightwishistä Michael Jacksoniin – tässä ovat Bessin elämän avainlevyt

Bess esittelee Soundin 5/23 Elämäni soundit -palstalla levyjä, jotka ovat osaltaan muovanneet hänestä sellaisen kuin Bess nyt on. Asko Alanen toimittaa.
31.5.2023 07:30

Heti ensisinglet ja Bess-nimikkoalbumi (2019) nostivat Essi Launimon tanssipopin kärkinimeksi. Viimevuotinen UMK-kolmonen Ram pam pam levisi viisukansaa laajemmalle, mikä näkyi myrskyisässä keikkasuosiossa. Syyskuussa Bess sai Musiikkikustantajien Vuoden läpimurto -palkinnon, ja Emma-gaalassa helmikuussa Bess vei Vuoden artistin, biisin, popin ja striimihitin palkinnot. Tuore Kädet ylös -levy on monisävyinen ja entistä iskevämpi.

– Yhteistyöt ovat aina kehittäneet mua artistina ja musiikintekijänä; tärkeimpänä alkuajat Nopsajalan kanssa, Bess jakaa kunniaa. – Alettiin kirjoittaa suomeksi vuonna 2016. Tokalla levyllä eri tuottajien erilainen kädenjälki luonnollisesti kuuluu. Välillä inspiroi joku vanha soundi, toisinaan joku uusi ja freesi. Eri päivinä eri idikset ja ihan eri fiilis. Moni vaikute toimii alitajuisesti ja eri tyyppien kanssa löytää uusia kulmia.

Kädet ylös oli pitkä prosessi. Biisit syntyivät yksitellen, ja matkalla kokonaisuus kirkastui. Täytyy tehdä paljon biisejä, että syntyy timanttejakin. Jemmassa on monia keskeneräisiä ja oikeaa aikaa odottavia lauluja. Työryhmäni on aina ollut samalla kiinteä ja vaihteleva. Olen ainoa, kenellä on kaikki langat hallussa.

– Lyriikat ovat vakavoituneet. Korona pysäytti elämän kuukausiksi. Epävarmuus tulevasta oli musta varjo. Aiemmin mulla oli oma synkkä vaihe. Joistain asioista kirjoitin silloin ja joistain vasta pitkän ajan jälkeen. Korona soi uutta tilaa käsitellä menneitä. Sitten syttyi sota, jonka kauhut on hirveän suuria ymmärtää. Samoin ilmastonmuutos. Meidän on ihmiskuntana tehtävä voitavamme, että kaikki hyvä ja kaunis säilyisi tällä pallolla.

Kädet ylös sai ihanan vastaanoton. Antti Tuiskua lämpätessäni jengi fiilisteli uusia laulujakin. Saan eri
biiseistäni viestejä ja samastumisstooreja. Nyt on treenejä, studiota ja intensiivinen festarikesä tulossa. Syksyn suunnitelmat on tehty. Mutta yllätyksiä tulee. Jos kaikki menee uusiksi, on hyvä jättää tilaa, kun suunnittelee. Näillä näkymin lokakuussa on keikkatauko.

ALBUMI, JOKA PALAUTTAA MUISTOJA VARHAISVUOSISTA KOTONA
Michael Jackson
HIStory: Past, Present And Future, Book I
”Soi meillä paljon. Kansivihko on niin läpiluettu, ettei toista. Varjelin myös Dangerous-kasettiani, ah miten hieno albumi. Mainittava myös serious Spice Girls- ja Britney Spears -fanitus noihin aikoihin.”


LEVY, JOKA HERÄTTI KIINNOSTUKSEN MUSIIKKIIN
Gorillaz
Demon Days
”Näitä on paljon ja eri ajoilta. Tietyllä tavalla Gorillaz, mut ennen Demon Daysiä tajunta oli räjähtänyt kaikesta upeasta musasta jo monta kertaa. Iso inspiraatio on ehdottomasti Antti Tuisku ja hänen Ensimmäisensä.”

ALBUMI, JOKA ON KESTÄNYT PARHAITEN KUUNTELUA
Erykah Badu
Mama’s Gun
”Laulan ennen jokaista keikkaa äänenavauksena biisin Badulta, Rufukselta & Chaka Khanilta ja Bruno Marsilta: Penintentiary Philosophy, Do You Love What You Feel ja At Midnight. Vikana ennen lavalle menoa Moonshine. Takuuvarma avaus, lataus ja fiilis.”

LEVY, JOKA KYTKEYTYY MUSIIKINTEKIJÄKSI RYHTYMISEEN
Apulanta
Kiila
”Wow, mistä alkaisin? Apulannan koko Kiila-albumi ja Hiekkaa-albumin Jumala puhutteli voimakkaasti. Olin niin fiiliksissä Children Of Bodomin ja Apulannan Ankkarockin 2007 keikoista, sekä Toni Wirtasen teksteistä, että inspiroiduin kirjottamaan myös suomeksi.”

LEVY, JOKA YHDISTYY ENSIMMÄISIIN BÄNDIHOMMIIN
Gossip
Music For Men
”Kuuntelin Gossipia tosi paljon silloin ja ihan bändi-inspiraatiomielessä. Haettiin vaikutteita myös näistä: Muse, Incubus ja Red Hot Chili Peppers. Progempi kama, Kingston Wall ja Von Hertzen Brothers inspiroi voimakkaasti myös.”

METALLIKAUDEN TÄRKEIN ALBUMI
Nightwish
Century Child
”No näitä on aika paljon. Tein koulussa yhteiskuntaopin esitelmän goottiystäväni kanssa metallimusan historiasta. Ekat, jotka ostin olivat Nightwishin, Children Of Bodomin ja Diablon ’porttihuumeet’ syvemmälle metallimusaan. Kuuntelen täsmäbiisejä edelleen.”

ALBUMI, JOKA LÖYTYI NOPSAJALAN KAUTTA
Zhu
Generationwhy
”Fiilisteltiin Zhuta paljon kun alettiin tehdä musaa. Oli aika siisti juttu, kun vedin mun ekan Bess-festarikeikan 2018 Weekendeillä, ja Zhu oli samalla lavalla esiintymässä edellisenä päivänä. Todellakin käytiin siellä tanssimassa. Se tuntui isosti kohtalolta.”

VOIMAKUUNTELUSSA KÄDET YLÖS -ALBUMIA TEHDESSÄ
Lady Gaga
Chromatica
”Jumalauta, miten upea albumi. Kävin syksyllä yksin Pariisissa katsomassa Chromatica Ball -keikan. Biisit ovat kertakaikkisesti niin tajuttoman hyviä. Sine From Above oli tärkeä biisi pitkin näitä Kädet ylös -vuosia. Purskahdin itkuun, vaikka soittivat vain intron.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 5/23.

Lisää luettavaa