Elämäni soundit: Puhelinseksistä tuttu Otto Mikkola arvostaa yhtä lailla Tuomari Nurmiota, Beheritiä ja Bruce Springsteeniä

29.4.2023 08:00

Kun maailma pysähtyi syksyllä 2021, Autiomaa- ja Puhelinseksi-bändien lauluntekijä Otto Mikkola oli muuttanut yksin Rovaniemeltä Helsinkiin. Koronarajoitukset linnoittivat hänet Vallilan yksiöön akustisen kitaran ja äänityslaitteiden kanssa. Otto Mikkola -debyytin piti ilmestyä jo syksyllä, mutta pandemia ja sota viivästyttivät albumin ilmestymistä. Autiomaa-yhtye piti luovaa taukoa. Puhelinseksi julkaisi heinäkuussa 2022 kolmannen albuminsa ja rundasi sen merkeissä. Vasta nyt pyörii soololevyn julkkarikiertue, jossa Mikkolaa säestää varta vasten koottu bändi.

– Ostin auton ja lähdin isoimpaan kaupunkiin, missä olen ikinä asunut, olemaan yksin, Mikkola huokaa. – Aloin tehdä demoja, hirveätä tahtia. Hienoa aloittaa tavallaan puhtaalta pöydältä. Ajatusta olin haudutellut jo vuosia. Tein levyä pidempään kuin mitään aiempia, 7-8 kuukautta, kun bändilevyt syntyvät parissa kolmessa viikossa.

– Laulunteko oli nyt henkilökohtaisemmalla tasolla, mies ja kitara -pohjalta. Jos bändeilläni tempo on aika kovakin välillä, nyt meininki on yllättävänkin raukeaa. Levy on syvällisempi ja seesteisempi. Rumpalin ja kosketinsoittajan otin mukaan, jotta ei oltaisi ihan akkarin ja ääneni varassa. Lauluntekoni on yli 90-prosenttisesti tekstivetoista, joskin sanojen mukana on jo melodiaakin mukana. Soitan itse vain, kun on pakko, joten mitään virtuoosimaista briljeerausta en harrasta. Tunne ja tarina edellä mennään. On elämäni soundien summa, miten tekstini löytävät tiensä musiikkiin.

– Harava-yhtiön Dave muisti jostain takahuoneen puheistani, että oma albumi oli tekeillä. Hän ehdotti, että jos teen levyn, hän kyllä julkaisee sen. Materiaalia syntyi paljon, ja toinenkin soololevy on valmisteilla. Ennen sitä vien nämä julkkarikeikat läpi. Kesällä Puhelinseksillä on neljä festarikeikkaa, ja muuten keskityn rauhassa biisintekoon pienen apurahan turvin.

ENSIMMÄINEN LEVY, JOKA HERÄTTI INNOSTUKSEN MUSIIKKIIN
Nirvana
Nevermind
”Saa varmasti edelleen monen muunkin tarttumaan soittimeen. Altistuin hyvin varhain lapsuudenkodissa isäni kautta. Ensikitara hankittiin yhteiseksi minulle ja veljelleni, kun täytin kymmenen. Sillä harjoiteltiin vuorotellen yhdellä sormella Nevermind-biisejä.”


SUOSIKKINI ROVANIEMEN MUUSIKOIDEN AIKAANSAANNOKSISTA
Beherit
Drawing Down The Moon
”Kotimainen black metal -klassikko kiehtoi ja kauhistutti, kun lainasin sen ensi kertaa Rovaniemen musiikkikirjastosta, jonka erinomainen kokoelma olisi myös oman artikkelinsa aihe. Beheritin primitiivinen pimeys on jäätävää, kuten tammikuinen pakkasyö Ounasvaaralla.”

ALBUMI, JOKA ON KESTÄNYT PARHAITEN KAUTTA VUOSIEN
Nico
The Marble Index
”Löysin Nicon täysi-ikäisyyden kynnyksellä, matkalla punkista kokeelliseen musiikkiin. Kolkko ääni ja toismaailmallinen tunnelma ovat säilyneet vahvoina läpi vuosien. Levyllä on ikää 55 vuotta, mutta taika on iätön. Nicon soololevyistä tuli tärkeä soundtrack läpi lukiovuosien.”

ALBUMI, JOKA KYTKEYTYY ENSIMMÄISIIN HEVI- JA PUNKBÄNDEIHINI
The Misfits
Static Age
”Koluttuani 13-vuotiaana black/
death metal -klassikot löysin punkin ja leikkasin irokeesin. Misfitsin kauhuteemoissa, rujoissa biiseissä ja pop-kulttuuriviitteissä oli kaikki, mikä teini-Ottoa viehätti. Vaikutus oli käänteentekevä ja, aloin harjoittaa taitojani kitaristina.”

LEVY, JOKA KYTKEYTYY SELVIMMIN LAULAJAKSI RYHTYMISEEN
Tuomari Nurmio & Viides Kolonna
Maailmanpyörä palaa
”Kuultuani Tuomarin tavan tulkita tekstejään tajusin, että voisin alkaa laulajaksi. Levy on nerokas yhdistelmä eri genrejä ja omintakeista kerrontaa. Samat elementit ovat tärkeitä omassa tekemisessäni. Nurmion laulujen tahtiin opettelin laulamaan huutamisen sijaan.”

INNOITTAJA NIMENOMAAN BIISINTEKIJÄLLE
Bruce Springsteen
Nebraska
”Aavemaisen kaunis ja pysäyttävä, riisuttu albumi, jonka Springsteen nauhoitti yksin kasetille kotonaan. Varmasti yksi tärkeimmistä levyistä itselleni. Tekotavassa, tarinoissa ja jopa kannen tunnelmassa on jotain, mikä liikauttaa sisintä edelleen.”

MAINIO AAMUKAHVILEVY
Brita Koivunen
Brita Koivunen
”Kuuntelen eniten musaa aamuisin, ja Brita on taloudessamme soitetuin. Jazz-sovitukset trad- ja rautalankabiiseistä sopivat aamukahvin kylkeen. Suomi-iskelmä on ollut lähellä sydäntä lapsesta saakka ja blues-kokoelmien ohella eniten kuluttamaani musiikkia.”

VOIMAKUUNTELUSSA OTTO MIKKOLA -ALBUMIA TEHDESSÄ
Various artists
Mississippi Records – I’m In A Strange Town
”Rakastan vanhan bluesin, gospelin ja countryn kokoelmia. Niiden energia ja tunnelataus saa nöyräksi. Mississippi Records jatkaa iloksemme Alan Lomaxin hengessä laulujen ja kenttä-äänitysten uudelleenjulkaisua. Kuuntelen näitä eniten arjessa ja debyyttini parissa työskennellessä.”

Toimittanut: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 4/23.

Lisää luettavaa