Lauantaisoittolista: Ville Kela perusasioiden äärellä

12.4.2014 10:31

Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarjassa on vuorossa 21. osa. Tänään syvennytään kuudentoista kappaleen ajaksi rumpujensoiton perusasioihin. Rumpukapulat kädessään kapellimestarina toimii muun muassa Anssi Kelan yhtyeestä tuttu Ville Kela.

Kela listaa soittolistallisen biisejä, joita taltioidessa rumpujakkaran takana on istunut melkoisia kovanaamoja.

Ennen Ville Kelaa omat lauantaisoittarinsa ovat tehneet muun muassa Don Johnson Big Band -nokkamies Tommy LindgrenWeeping Willowsin Magnus ja Anders, Pariisin Kevään Arto Tuunela ja Ilari Kivelä, Damn Seagullsin Lauri ElorantaSuvi Isotalo, Death Hawks -keulahahmo Teemu MarkkulaLasse KurkiOlavi Uusivirta, Von Hertzen Brothers -kitaristi Kie von Hertzen, Egotripin Knipi sekä Magenta Skycoden Jori Sjöroos.

Laita alta Kelan rytmikäs lauantaisoittolista soimaan ja lue miehen perustelut listan alta. On aika ilmarummuttaa!

(Rumpubiiseistä kiinnostuneiden kannattaa tutkia myös Tommi Liimatan meille taannoin tekemä rumpusoittolista.)

Lauantaisoittolista #21:

Ville Kela perusasioiden äärellä

”Rumpujen soitossa kyse on pienistä asioista. Peruskompin todellista osaajaa ei voi ikinä arvostaa liikaa. Klassikkoläppä siitä, että rumpali luo yhtyemusiikille perustan, pitää edelleen paikkansa.

Nämä kovanaamat, jotka olen listannut, ovat valanneet sellaisen perustan, mihin muut bändin jäsenet voivat turvallisesti latoa visionsa.”

 

The Police − Man In A Suitcase (rummut: Stewart Copeland)

”Stewart on ollut aina se kaikista kovin jäbä mulle. Tämä biisi ei välttämättä ole Policen keskeisin teos, mutta tässä tulee hienosti esille Stewartin rumpalillinen nerokkuus. Copelandin ainutlaatuisuus liittyy sen tapaan viedä biisiä eteenpäin. Stewart on myöskin harvoja rumpaleita, jolla on ikioma soundi.”

 

Dio − Holy Diver (rummut: Vinny Appice)

”Näin soitetaan raskasta rockia rummuilla. Ei jää mitään kysyttävää. Kaikki asiat on kohdillaan.”

 

Diana Ross − Upside Down (rummut: Tony Thompson)

”Mulla on aina ollut herkkä kohta varhaiselle discolle. Diggailen raivona näitä 1970- ja 1980-luvun taitteen discohommia. Tämän biisin tilalla voisi olla yhtä lailla mikä tahansa raita Michael Jacksonin Off The Wall– tai Thriller-levyiltä, mutta valitsin tästä genrestä nyt tämän. Jos osaisin tanssia, niin tanssisin.”

”Jos osaisin tanssia, niin tanssisin.”                                                                              – Ville Kela

 

Deep Purple − Burn (rummut: Ian Paice)

”Jos säkeistön taustalla pauhaa rumpusoolo, niin joku on kelannut jotain oikein. Ian Paice on yksi nuoruuteni sankareista. Tätä kuunnellessa tuli myös sivuhuomiona mieleen, että Coverdalen aikainen Purple on parempi kun ne muut Purplet.”

 

Bad Brains − Sailin’ On (rummut: Earl Hudson)

”Kun tämä on julkaistu, niin monella punkkarilla on mennyt kiljut väärään kurkkuun. Hittolainen, näähän osaa soittaa, nää on oikeesti nopeita ja näillä on vielä hyviä biisejä!”

 

J. Karjalainen Electric Sauna − Humanoidien järvi (rummut: Keimo Hirvonen)

”Keimon groove on kohdillaan. Tämä levylaulaja, ja ehkä juuri kyseinen levy, on mielestäni kauttaaltaan kovinta, mitä Suomessa on kuunaan tehty.”

 

”Olimme salihousuissamme kalpeanaamainen Vihti-versio New Yorkin -sankareistamme.”                                                                      – Ville Kela

Living Colour − Pride (rummut: Will Calhoun)

Soundgarden − My Wave (rummut: Matt Cameron)

”Varhaisina bändivuosinani (1990 -luvun alussa) Living Colour oli suunnannäyttäjä ja rumpali Will Calhoun yksi suurista idoleistani. Silloinen bändimme kopioi estoitta Living Colourin tavat tehdä asioita. Olimme salihousuissamme kalpeanaamainen Vihti-versio New Yorkin -sankareistamme.

Itselleni aivan yhtä merkittävä oli Soundgarden. Sekä Will että Matt Cameron soittavat rumpuja kiirehtimättä ja keskittyen oleelliseen. Kumpaiseltakin löytyy aimo annos taitoa ja tekniikkaa, jotka silloin tekivät suuren vaikutuksen nuoreen rumpaliminääni. Oikeastaan tätä listaa tehdessä tajusin, että nämä kaksi hanua ovat vaikuttaneet omaan soittooni eniten kaikista.”

 

Nirvana − In Bloom (rummut: Dave Grohl)

”Uskallan väittää, että ilman Dave Grohlia Nirvana olisi hukkunut muiden ruutupaitabändien angstiseen joukkoon. Daven soitto ryhditti bändin sille levelille, että Kurtin nerokkuus tuli julki. Daven ura Nirvanan jälkeen on myös ollut kunnioitettava. Sukupolvemme merkittävimpiä muusikkoja.”

 

The Carpenters − (They Long To Be) Close To You (rummut: Hal Blaine)

”Toivoin, että rumpali tässä olisi ollut Karen Carpenter, mutta se olikin Hal Blaine. Sama se, vaikka olisi Hohdin Holm, koska tässä osutaan suoraan ytimeen. Hal soittaa sen mitä tarvitaan, ei enempää. Virvelirumpu säästyy osumilta tässä kipaleessa.”

 

Pantera − I’m Broken (rummut: Vinnie Paul)

”Jos Lars osaisi soittaa, niin se soittaisi näin.”

”Jos Lars osaisi soittaa, niin se soittaisi näin.”                                                               – Ville Kela

 

Toto − Hold The Line (rummut: Jeff Porcaco)

”Olen aina arvostanut toimivia, luonnollisia ja luotettavia asioita. Puhdas vesi, lämpö, ympyrä, Toto, syli, metri, byrokratia ja niin edelleen. Osaaminen ja ammattitaito kunniaan.”

 

Vampire Weekend − M79 (rummut: Chris Tomson)

”Tämä hieman poikkeaa linjasta. Rumpalihan ei ole varsinaisesti mikään tekninen mestari tahi länsimaisen tempoajattelun ykkösedustaja, mutta sen tapa soittaa tukee tätä loistobändiä hienosti. En ole perehtynyt tähän rumpaliin lainkaan, mutta toivon että kyseessä on esimerkiksi lahjakas viulisti joka on puoliväkisin pakotettu rumpujen taakse.”

 

Santana − Hard Times (rummut: Graham Lear)

”Tämä on kova hahmo. Kyseessä on Santanan täysin unohdetulla Marathon-levyllä soittava Graham Lear. Tämä on muutoinkin loisto LP. Hyvä bändi, hyviä biisejä eikä edes itse Santana onnistu pilaamaan menoa.”

 

Led Zeppelin − Immigrant Song (rummut: John Bonham)

”En ole varsinaisesti Zepukka-fani millään tasolla. Bonhamia ei vaan voi jättää pois tällaiselta listalta. John Henry Bonham on hyvin merkittävä tekijä kaikille rumpaleille, jotka osaavat laskea neljään. Kai toi bändikin oli ihan ok.”

”Bonham on merkittävä tekijä kaikille rumpaleille, jotka osaavat laskea neljään.”                                                                              – Ville Kela

 

Stone − No Anaesthesia (rummut: Pekka Kasari)

”Pekka Kasarin kahden tahdin komppioivallus on todellista urbaania taidetta. Tämä komppi on puhutellut rumpalina minua enemmän kuin Terry Bozzion ja Dave Wecklin tuotannot yhteensä. Muistan ikuisesti, kun tämä lävähti stereoista Giants Of Rockissa vuonna 1989. Silloin oli hienosta kyse.”

 

* * * * *

 

Ville Kela on siis itsekin rumpalikovanaama veljensä Anssi Kelan yhtyeessä. Kela keikkailee lähitulevaisuudessa seuraavasti:

17.4. Drinking Duck, Vaasa
18.4. Iskelmäbaari, Lohja
25.4. Musiikkikeskus, Kuopio (Anssi Kela Kuopion kaupunginorkesterin solistina yhdessä Jonna Tervomaan kanssa)
26.4. Pressa, Helsinki
17.5. Revanssi, Kerava (akustinen sooloesiintyminen)
28.5. Gloria, Helsinki (akustinen sooloesiintyminen)
31.5. Vaajakosken Urheilutalo, Vaajakoski (akustinen sooloesiintyminen)
14.6. Haku Päällä, Kurikka
5.7. Degerbyn Possujuhla, Inkoo
10.7. Oluset, Iisalmi
11.7. Ilosaarirock, SULO-klubi, Joensuu
18.7. Kirmot, Saarijärvi
23.7. Keitele-jazz, Äänekoski
2.8. Tikkurila Festival, Vantaa

Ville Kelalla on myös historiaa kitarasankarina. Anssi Kelan Aukio-levyn studiosessioissa vuonna 2009 hän pääsi esittelemään sovitusidean.

Lisää luettavaa