Tarkkailuluokka | Josén Pimeä Puoli: Irti ammattimaisuuden riippakivistä

Olli Sulin

"Meidän musa on ikäänkuin kamppailua tummuutta vastaan. Aseena pilke silmäkulmassa."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Jose Mäenpää on kotimaisissa jazzpiireissä tuttu nimi muun muassa Dalindèon riveistä trumpetistina, mutta etevä monilahjakkuus on ehtinyt uransa aikana useisiin juniin. Mäenpää muodostaa yhdessä basisti Arto Nurmen ja rumpali Jussi Miettolan kanssa Josén pimeä puoli -yhtyeen, joka operoi omien sanojensa mukaan ”jossain popin, jazzin ja noirin kaukaisella raja-alueella”.

Trio julkaisi keväällä debyyttialbuminsa Ihanasti kyyninen, jonka punaisena lankana toimivat pianon, basson ja rumpujen hetkittäin kapakkahenkinen groove ja Mäenpään ajatuksia herättävät tarinat. Matka tähän pisteeseen ei kuitenkaan ole ollut mutkaton.

– Meillä oli ensin vähän isompi (eriniminen) kokoonpano, jolla itseasiassa teimme albumillisen verran materiaaliakin, mutta joka jäi julkaisematta. Oli pieni tauko, jolloin mulle tuli fiilis päästä Arton ja Jussin kanssa jammailemaan. Olin kovin arka tuohon aikaan pianistina, mutta päätin haastaa sitä taitoa, Jose Mäenpää kuvailee yhtyeen syntyvaiheita.

Pimeän Puolen lähtökohdat määritteli albumin nimikkokappale Ihanasti kyyninen. Mäenpää ilmaisee, että biisi ”loksahti paikalleen heti” hassuine pianokomppauksineen ja hienostelemattomuuksineen.

– Yhtye sai alkunsa halusta irroittautua aikaisempien vuosien ammattimaisuuden riippakivistä (”onks pakko treenata?”) ja halusta palata musiikintekemisen juurille. Eli soittaminenhan on oikeasti kivaa ja joskus treeneissä saa juoda vaikka yhden kaljan, rumpali Miettola kertoo.

– Me oltiin kuitenkin soitettu jo vuosia silloin tällöin freelance-kehissä ja heti alusta asti meillä on mun mielestä ollut aika omalaatuinen tapa soittaa kaikenlaista musaa, Arto Nurmi jatkaa yhtyetoveriensa kertomaan.

”Levy on saanut paljon hyvää palautetta. Toivottavasti eivät valehtele!”

Pimeän Puolen popin, jazzin ja noirin välillä liikkuva soundi syntyi Mäenpään mukaan luonnostaan. Jatsikasta soundia ei tarvinnut juurikaan etsiä sillä Jose ja Jussi olivat soittaneet ja opiskelleet sitä paljon vuosien varrella. Jazzin ja popin ohella biiseissä kuuluvat vanhojen viihde- ja elokuvamusiikin tunnelma sekä vuosien ahkera yhteissoitto.

– Noirin synkkä maailma on kiehtonut minua jo pitkään, erityisesti leffoissa ja sarjakuvissa se on lempparityylilaji. Meidän musa on ikäänkuin kamppailua tummuutta vastaan. Aseena pilke silmäkulmassa. Kaiken takana lienee kuitenkin biisilähtöisyys; mennään laulun ehdoilla, Mäenpää linjaa.

– Trion karun pelkistetty sointi syntyi aikaisempien vuosien ahkeran yhteissoittamisen tuloksena sekä ymmärryksenä siitä, että enää ei tarvitse yrittää olla taitava, vaan voi vetää syvään henkeä ja nauttia vaikka palvelemaan kappaletta, Jussi Miettola pohdiskelee.

Josén Pimeän Puolen debyyttikokopitkä Ihanasti kyyninen julkaistiin keväällä. Mäenpää uskoo, että albumin on löytänyt tai tiedostaa ”suhteellisen pieni joukko ihmisiä”. Hän pitää sitä varsin luonnollisena, sillä kyseessä on vasta tuore bändi ja sen debyytti.

– Myös snadi hierre on syntynyt siitä, että moni on ehkä lähestynyt tai odottanut jazz-albumia – vaikka siitä ei ole kyse, koska olen tuttu niissä piireissä. Siksi onkin ollut hienoa, että on musaamme on soinut esimerkiksi Levylautakunta-ohjelmassa, Susanna Vainiolan ohjelmissa ja Soundin soittolistoilla, Mäenpää kertoo ja kiittelee yhtyeen musiikin löytäneitä ihmisiä.

– Levy on saanut paljon hyvää palautetta. Toivottavasti eivät valehtele! Julkaisun jälkeen yhtye on intoutunut avaamaan jopa oman Instagram-tilin! Levyn prosessiin on kuulunut omistautunut detaljien hionta yhdistettynä haluun taltioida yhtyeen luonnollinen livesaundi kaikkine skrubuineen, Jussi Miettola kuvailee debyyttialbumin tekoprosessia.

Josén pimeä puoli on:
Jose Mäenpää – laulu, piano, kappaleet
Arto Nurmi – basso
Jussi Miettola – rummut


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Muista seurata myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaa, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa: