Tarkkailuluokka | Took: Disney-unia ja viiksien kasvattamista

Took on niin studiossa kuin stagella yhtä kuin Otto Knuutila "Tällä hetkellä keikkailen myös soolona, mutta voi olla, että jossain kohtaa live-kokoonpano kasvaa merkittävästi", aurinkoinen artisti pohtii.
Laura Toropainen

"Sitä kuuluisaa oman intohimon ja äänen seuraamista ja siihen liittyviä vaikeuksia ja ilon hetkiä: uusiin maailmoihin astumista ja vanhojen asioiden taakse jättämistä."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Irtiotto ja hyppy tuntemattomaan voi olla hedelmällinen ratkaisu luovalle mielelle. Took-nimen takaa löytyvä helsinkiläinen Otto Knuutila vaihtoi Naantalissa vietetyn nuoruutensa ”rock-painoitteiset autotallibändimeiningit” nykyiseen dream pop -soundiinsa halusta kokeilla jotain täysin päinvastaista.

– Nuoruuden bändeissä olin usein biisintekijän roolissa ja kitaristina/laulajana. Took oli alkaessaan omasta mielestäni jotain täysin päinvastaista ja irtautuvaa aiemmille bändijutuille, mutta huomaan kyllä tietyn kitarapainoitteisuuden ja kitaralla säveltämisen kulkeutuneen vahvasti mukana, Knuutila kuvailee nykyisen soundinsa muotoutumista.

Kuvailet artistisivullasi musiikkiasi avainsanoilla: INDIE, POP, SHIMMERY, CLATTERY, MOUSTACHE, DISNEY‚ HAPPINESS-VIBES. Termien välillä olevaa yhteyttä on ehkä vaikea havaita paljain silmin, joten voitko tiivistää Tookin eetoksen perinteisen tekstiviestin mittaan? 

– Joo, en oo ehkä itekään ihan kärryillä tuosta kuvauksesta, Knuutila myöntää vitsaillen ja käy tiivistämään Tookin reseptiä 160 merkin mittaan:

– Took on kirkkaana soivaa, piristävää ja lohdullista indie-poppia jonka pyrkimyksenä on tarttua elämän positiivisiin, aitoihin ja onnellisiin fiiliksiin, Knuutila runoilee ja jättää vielä yhdeksän merkkiä käyttämättä.

Jos voit valita vain yhden, niin mikä levy on vaikuttanut eniten omaan musantekoosi tai käsitykseesi musasta?

– Samoihin aikoihin, kun aloitin Took-projektia kuuntelin todella paljon muita erilaisia sooloprojekteja ja artisteja. Kuitenkin jos mietin koko omaa musantekoani ja käsitystä musiikista niin merkittävin levy itselleni on ehkä ollut Mew’n Frengers: Not Quite Friends But Not Quite Strangers, joka kolahti aikoinaan todella kovaa, Took’n ainoa jäsen niin studiossa kuin stagella oleva Otto Knuutila avaa omia vaikutteitaan.

Julkaisit marraskuun lopussa Captain Says -nimisen debyyttikokopitkäsi. Millaisen tarinan albumi kertoo? Onko jotain tiettyä biisiä, jonka lopputulokseen olet erityisen tyytyväinen?

– Tää levy on vahvasti tarina ihmissuhteista ja omasta henkisestä kasvusta, mutta se on myös itsessään kertomus oman musiikillisen identiteetin löytämisestä. Captain Says -levyllä käsitellään sitä kuuluisaa oman intohimon ja äänen seuraamista ja siihen liittyviä vaikeuksia ja ilon hetkiä: uusiin maailmoihin astumista ja vanhojen asioiden taakse jättämistä.

Vaikka Knuutila kertoo olevansa yllättävänkin tyytyväinen levyyn kokonaisuudessaan, yksi kappale nousee mieleen tekijässään erityisen vahvoja positiivisia fiiliksiä herättävänä poimintana.

– Ehkä raita Southern Passage ponnahtaa esiin erityisesti. Kappaletta tehtiin todella pitkään monilla erilaisilla menevillä versioilla, kunnes se lopulta löysi ’’muottinsa’’ tuollaisena ihanana rakkauslöllöttely-lauluna.

Mitä kristallipallo kertoo tulevaisuudesta? Mitä on suunnitelmissa vuodelle 2019?

– 2019 suunnitelmissa on erityisesti keikkailun lisääminen ja runsas uuden musiikin tekeminen. Suunnitelmissa myös elämästä nauttiminen, liiallinen rahan käyttö musavälineisiin ja viiksien kasvattelu, indiepoppari visioi.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa: