Battlelore palaa taistelutantereelle – kysyimme kitaristi Jyri Vahvaselta, millaisesta paluusta on kysymys

7.3.2016 20:24

Tänään tulleen tiedotteen mukaan vuonna 1999 perustettu ja kuusi levyä julkaissut metalliyhtye Battlelore aktivoituu. Kansainvälistä huomiotakin alan piireissä saanut melodista metallia esittävä yhtye jäi tauolle vuonna 2011.

Orkesteri julkaisi kaksi Suomen-keikkaa ensi syyskuulle. Yhtyeen voi nähdä Turun Gongissa 23.9. ja Helsingin On the Rocksissa 24.9. Molemmilla keikoilla ovat mukana Kivimetsän Druidi ja Lovijatar. Aiemmin Battlelore on uutisoinut konsertoivansa lokakuussa Belgian Metal Female Voices Fest -tapahtumassa.

– Belgian-festaria ja näitä paria Suomen-keikkaa pidemmälle ei ole tulevaisuutta suunniteltu. En nyt tiedä, onko tämä mikään varsinainen ”comeback”. Seuraavaan mahdollisuuteen todistaa Battlelore livenä voi tämän jälkeen mennä tovi ja kuten sanottua, odotamme näitä keikkoja innolla: lavalla nähdään varmasti energinen ja motivoitunut bändi, yhtyeen perustanut Jyri Vahvanen kertoo tiedotteessa.

Miksi paluu ei sitten ole ”varsinainen comeback”? Otimme Vahvaseen yhteyttä ja kysyimme muutaman kysymyksen Battleloren tilanteesta.

Mitä olette tehneet nämä viisi vuotta, kun Battlelore on ollut telakalla?

– Itselläni ja varmasti monella muullakin bändimme jäsenellä oli tuon tauon alettua takki melko tyhjä, mutta ei kestänyt kauaa, kun kukin alkoi tahollaan puuhailla enemmän tai vähemmän musiikin parissa. Tuon viiden vuoden aikana miehistömme musiikillinen vaikuttaminen on näkynyt muun muuassa sellaisten bändien tuotannossa kuin Church Of Void, Lowburn, Lovijatar ja Dark Elite.

Mikä kypsytti päätöksenne palata ainakin hetkeksi kuvioihin?

– On ehkä väärin kutsua tätä ”kypsyneeksi päätökseksi”, sillä aloite tuli täysin belgialaisen festivaalijärjestäjän suunnalta. ”Tulkaa nyt ihmeessä tänne soittamaan, kun kysyntää olisi!” Täytyy myöntää, että hieman pääsi tuo kutsu yllättämään, kun olemme kuitenkin viettäneet melkoisen tiukkaa hiljaiseloa viime vuodet. Siinä sitten vähän aikaa pohdittiin ja päätettiin, että miksipä ei. Käydään soittamassa hyvä keikka ja pidetään hienot bileet! Samaan syssyyn sitten katsottiin, josko saisi pari keikkaa täällä Suomessa alle, jotta saataisiin tuntumaa yhteissoittoon ja vähän vanhoja lavarutiineja tauon jäljiltä haltuun.

Miksi epäröit tiedotteessa kutsua paluutanne ”varsinaiseksi comebackiksi”? Miksi ette saman tien alkaisi suunnitella uutta levyä?

Alun perin olin aikonut aktivoitua Battleloren kanssa vasta sitten, kun koko bändin kollektiivitajunta näin ilmoittelisi ja aihiot uuden albumin materiaaliin olisivat edes hatarasti muotoutumassa. Nyt ei vielä olla siellä asti.

– Alun perin olin aikonut aktivoitua Battleloren kanssa vasta sitten, kun aika olisi sille kypsä, planeetat oikeassa järjestyksessä ja palaset pakottamatta paikoillaan – eli sitten, kun koko bändin kollektiivitajunta näin ilmoittelisi ja aihiot uuden albumin materiaaliin olisivat edes hatarasti muotoutumassa. Nyt ei vielä olla siellä asti ja uskoisin, että uuden albumin tekemisen aloittaminen tällä muutaman keikan sysäyksellä olisi ennemminkin luovuuden pakottamista kuin luonnollista omalla painollaan tekemistä.

– Meillä ei ole mitään deadlinea tai välitöntä tarvetta julkaista uutta materiaalia, ja olenkin itselleni luvannut, etten lähde uutta levyä työstämään ennen kuin oikeasti siltä tuntuu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tilanne voisi tässä muuttua ja tuulet kääntyä, mutta tällä hetkellä keskitymme vain ja ainoastaan noihin keikkoihin.

Miltä metalliskene näyttää nykyään verrattuna viiden vuoden takaiseen maailmaan?

– Sehän tässä on vuosien aikana vain selkeytynyt, että trendit kulkevat sykleissä. Koko musiikkikenttä kiertää laajaa ympyrää, ja nyt taidetaan olla juuri tuossa 1970-luvun pörinärokin ja trippailun jälkihöyryissä. Metalli on muuttanut muotoaan ja myös sopeutunut laajemmalle alueelle. Kaikelle on siis aikansa ja paikkansa, ja oikealla ajoituksella on merkittävän suuri rooli, jos mielii saada musiikilleen menestystä. Toisaalta jos saavutat tietyn aseman niin yleensä se ajan myötä myös vahvistuu, ellet sitten mene kääntämään kelkkaasi tai hölmöile itseäsi ulos geimeistä.

– Ahkerat ja aktiivisesti kiertävät bändit porskuttavat edelleen, ja paljon on tullut uusia tulokkaita – sekä tietysti näitä välillä ei-niin-tyylikkäitä vanhan liiton comebackejä, joilla pahimmillaan pumpataan seitsemän viimeistä kiertuetta ja kaikki rahat rahvaalta pois. Toisaalta itsehän sitä päättää, mistä haluaa maksaa.

– Levybisneskin on muuttunut valtavasti. Kun meidät aikoinaan signattiin Napam Recordsille, oli meininki hyvin erinäköistä ja kotikutoisen oloista kuin parin viimeisen levymme kohdalla. Hirveästi on menty kymmenessä vuodessa eteenpäin niin hyvässä kuin pahassa.

Lisää luettavaa