Beyoncé muuttaa juuri ilmestyneen ennätyksiä rikkoneen levynsä sanoituksia – Laulajaa syytettiin ableismista

Beyoncé.
EPA-EFE / MIKE NELSON / ALL OVER PRESS

Lizzo sai hiljattain kritiikkiä saman sanan käytöstä.

Beyoncé julkaisi viime perjantaina (29.7.) uuden Renaissance-albumin, jota oli selvästi odotettu fanien keskuudessa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa Renaissance myi kahdessa päivässä enemmän kuin toiseksi, kolmanneksi, neljänneksi ja viidenneksi eniten myydyt levyt yhteensä koko viikon ajalta ja Spotify ilmoitti, että albumista tuli yhdessä päivässä kuluvan vuoden striimatuin naisartistin levy palvelussa. Myös kriitikot ovat ottaneet levyn hyvin vastaan ja se on saanut järjestäen vain ylistäviä ja positiivisia arvioita.

Mutta Renaissance on saanut osakseen myös voimakasta kritiikkiä – tai tarkemmin ottaen Heated-kappaleen lyriikoita on pidetty loukkaavana ja ableistisena eli vammaisia syrjivänä. Yhdessä Draken kanssa kirjoitetussa kappaleessa lauletaan nimittäin ”Spazzin’ on that ass, spazz on that ass” ja spaz puhekielinen ilmaus sanalle spastic, jota on usein käytetty halventavasti muun muassa spastisesta aivovammasta kärsivistä ihmisistä. Se voi olla loukkaava myös mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä kohtaan.

”Beyoncén kyky kertoa tarinoita musiikillisesti ja visuaalisesti on vailla vertaansa kuten on myös hänen voimansa saada maailma kiinnittämään huomiota hänen sanomaansa, kamppailuihinsa ja kokemuksiinsa mustana naisena – mutta se ei anna hänelle oikeutta käyttää ableistista kieltä”, kirjailija ja vammaisasiantuntija Hannah Diviney kritisoi The Guardian -lehden julkaisemassa kolumnissaan.

Beyoncén edustajat ovat vahvistaneet Variety-lehdelle, että Heated-kappaleen lyriikoita tullaan muuttamaan.

”Sana, jota ei käytetty tahallisesti loukkaavalla tavalla, tullaan vaihtamaan”, Beyoncén edustajat kommentoivat lyhyesti.

Beyoncén lyriikoiden nostattama kohu on sikälikin erikoinen, että vain kuusi viikkoa aiemmin Grammy-palkittu Lizzo joutui täysin samanlaisen kohun keskelle käytettyään samaa spaz-sanaa omassa Grrrls-hittikappaleessaan. Myös Lizzo muutti kappaleen tekstiä jälkikäteen saatuaan siitä runsaasti kritiikkiä.

Ableismisyytökset eivät ole ainoa kohu, jonka Beyoncén uusi levy on nostattanut. R&B-laulaja Kelis on syyttänyt Beyoncéa varkaudesta, koska Energy-kappaleessa sämplätään Kelisin vuoden 2003 Milkshake-hittiä. Milkshake-kappaleen ovat kirjoittaneet ja tuottaneet The Neptunes -nimellä operoinut kaksikko Pharrell Williams ja Chad Hugo, jotka on merkitty myös Energy-kappaleen tekijätietoihin.

”Epäkunnioituksen ja välinpitämättömyyden taso kaikkien osapuolten osalta on mykistävä”, Kelis kommentoi Instagramissa eräälle seuraajalleen.

”Beyoncé itse ei ole todellinen ongelmani. Hän sämpläsi levyä. Hän on kopioinut minua ennenkin kuten ovat monet muutkin artistit. Selvä. Ongelma on se, että emme ole vain naisartisteja vaan mustia naisartisteja alalla, missä meitä ei ole kovin montaa. Olemme tavanneet toisemme, tunnemme toisemme, meillä on yhteisiä ystäviä. Hän saa minuun kyllä yhteyden, se ei ole vaikeaa. Se on vain hyvän tavan mukaista”, Kelis toteaa myöhemmin Instagramissa julkaisemallaan videolla.

”Mutta todellinen ongelma ovat Pharrellin ja Chadin kaltaiset ihmiset. Chad on selkärangaton ameeba ja on ihme, että hän pystyy pitämään leukaansa ylhäällä. Mutta Pharrellin pitäisi tietää paremmin. Tämä on suora minulle osoitettuku. Hän tekee tällaisia juttuja koko ajan. Se on hyvin pikkumaista.”

Päivitys 3.8.2022: NME-lehti uutisoi, että Beyoncé on muuttanut myös Energy-kappaletta ja poistanut biisistä edellä mainitun Kelis-sämplen.