Billy Bragg saapuu kesällä Helsinkiin ja Tampereelle

12.2.2014 09:07

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä ja poliittinen aktivisti Billy Bragg saapuu sähkökitaransa kanssa Suomeen kahdelle klubikeikalle. 56-vuotias Bragg esiintyy Helsingin Savoy-teatterissa 6.6. ja Tampereen Klubilla 7.6. Liput keikoille tulevat myyntiin huomenna.

Bragg aloitti 70-luvulla punkin parissa mutta siirtyi 80-luvun alussa mies ja sähkökitara -metodiin ja sitä myötä soolouralle. Heti debyyttilevylle Life’s A Riot With Spy Vs Spy (1983) sisältyi miehen tunnetuin biisi A New England, josta myös Kirsty MacColl teki hittiversion vuotta myöhemmin. Bragg onkin aina taitanut sekä kauniiden rakkauslaulujen että terävien poliittisten biisien teon.

Vuosina 1999 ja 2000 Bragg teki Wilcon kanssa kaksi Mermaid Avenue -albumia, joilla he esittivät julkaisemattomiin Woody Guthrien sanoituksiin tekemiään lauluja.

Billy Braggin tuorein albumi on viimevuotinen Tooth & Nail. Sen tiimoilta mies antoi myös pitkän haastattelun Soundiin (4/2013), jossa totesi: ”Kukaan ei enää koputa oveeni ja tarjoa minulle rahaa. Ne päivät ovat takana. En kuitenkaan valita siitä. Olen tehnyt tätä 30 vuotta enkä oleta olevani yhtä suosittu kuin 1980-luvulla.”

Billy Braggin alku-uraan liittyy muuten hauska anekdootti. Mies oli debyyttinsä aikoihin kuunnellut John Peelin radio-ohjelmaa. Peel oli maininnut olevansa nälkäinen, joten Bragg oli sännännyt studioon viemään dj-legendalle ruokaa. Siitä hyvästä Peel soitti Braggin biisin radiossa – tosin vahingossa väärällä nopeudella.

Pistetään vielä loppuun etukäteisfiilistelyksi AIVAN JÄRJETTÖMÄN HYVÄ A New England.

Ensin alkuperäisversio:

…ja sitten näyte 2000-luvulta. Hyvin kulkee yhä.

(Photo: Anthony Griffin)

Lisää luettavaa