Björk seksismistä: musiikkijournalismi ja elokuvateollisuus ”isoja poikien kerhoja”

Björk kävi avaamassa Australiassa Björk Digital -taidenäyttelyn, jossa on islantilaislaulajan Vulnicura-albumiin liittyviä installaatioita.

Avajaisissa Björk puhui sukupuolten epätasa-arvosta, joka on musiikki- ja elokuvateollisuutta yhä ongelma.

– Se, että olen nainen ja voin tehdä mitä teen, on oikeasti todella ainutlaatuista. Olen ollut todella onnekas, NME-lehti uutisoi Björkin kertoneen.

– Mutta olen myös törmäillyt seiniin. Esimerkiksi musiikkijournalismi on todella machoa. Se on kuin iso poikien kerho. Journalistit pitävät musiikista, joka… no, iso osa siitä on tehty pojille.

Mutta seksismi on vielä suurempi ongelma elokuvateollisuudessa, Björk lisää ja peilaa kokemuksiaan Lars von Trierin ohjaamassa Dancer In The Dark -elokuvassa, jossa Björk näyttelee sokeutuvaa naista, joka yrittää pelastaa lastaan samalta kohtalolta. Björk palkittiin roolisuorituksestaan parhaana naisnäyttelijänä Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2000.

– En voinut uskoa, millaista naisnäyttelijänä olo on. Heidän kohtelunsa on painajaismaista. Heillä on niin vähän sananvaltaa mitä tulee uraan ja mitä rooleja he saavat vanhetessaan. Miehet saavat ikääntyä, mutta naiset eivät.

Björk Digital -näyttely on esillä Sydneyssä 3.-18. kesäkuuta. Björk työskentelee parhaillaan seuraavan levyn parissa, jonka tuottaa jo Vulnicuralla mukana ollut Arca.