Blue Cheer -rumpali Paul Whaley, 72, on kuollut

https://www.youtube.com/watch?v=nU5uDozoSSM

Legendaarisen kovaääninen yhtye oli yksi heavy metalin pioneereista.

Amerikkalaisen Blue Cheer -yhtyeen rumpalina tutuksi tullut Paul Whaley menehtyi sydämen pettämiseen 28. tammikuuta kotonaan Saksassa. Rumpali oli juuri ehtinyt täyttää 72 vuotta. Whaleyn kuoleman on vahvistanut Blue Cheerin alkuperäinen rumpali ja myöhemmin tuottajana toiminut Eric Albronda.

Albronda, kitaristi Leigh Stephenson ja basisti-laulaja Dickie Peterson perustivat Blue Cheerin vuonna 1967. Whaley korvasi Albrondan vielä samana vuonna ja yhtye kasvoi myös hetkellisesti viisikoksi, kunnes palasi jälleen voimatrioksi. Bändin ensimmäinen hitti oli cover Eddie Cochranen Summertime Bluesista, joka löytyi vuoden 1968 debyyttialbumi Vincebus Eruptumilta.

Blue Cheer kävi läpi useita kokoonpanomuutoksia ja Whaleykin oli moneen otteeseen ulkona bändistä palaten kuitenkin aina takaisin. Vuonna 2009 menehtyneen, yhtyeessä koko sen elinkaaren mukana olleen Petersonin jälkeen Whaley oli bändin pitkäaikaisin jäsen ja myös mukana useimmilla albumeilla. Yhtyeen viimeiseksi levyksi jäi vuoden 2007 What Doesn’t Kill You… ja Blue Cheer lopetti toimintansa Petersonin kuoltua.

Yhtye tunnettiin erittäin kovaäänisistä esiintymisistään ja trio luetaankin yhdeksi heavy metalin kummisedäksi yhdessä Black Sabbathin ja Led Zeppelinin. Blue Cheer inspiroi lukuisia muusikoita aina Jim Morrisonista Eric Claptonin kautta Rushiin.