Cliff Burtonin kuolemasta 32 vuotta – Metallican vaatimaton bassotaituri ei unohdu

27.9.2018 21:55

Entisen Metallica-basisti Clifford Lee Burtonin tapaturmaisesta kuolemasta Ruotsin Dörarpissa on tullut tänään kuluneeksi jo kokonaiset 32 vuotta. 24-vuotiaana vuonna 1986 menehtyneen lahjakkuuden muisto ei ole vuosien vieriessä kuitenkaan missään nimessä hälvennyt – oikeastaan päinvastoin. Burtonia arvostetaan tänä päivänä yhtenä trash metalin historian merkittävimmistä hahmoista niin basistina kuin säveltäjänä ja sovittajanakin.

Nelikielisen varressa tunnollisesti kuusi tuntia päivässä treenannut mies oli suorastaan pitelemätön, eikä olekaan mikään ihme, että Burton mielsi itsensä isossa-M:ssä ennen kaikkea soolobasistiksi. Määritelmä, johon kaikki yhtyeen kolmea ensimmäistä albumia kuunnelleet ja niiden aikaisia konsertteja nähneet voivat varmasti helposti yhtyä. Siviilissä hiljaisena ja vaatimattomana hahmona tunnettu muusikko muuntautui instrumentin käsiinsä saatuaan tarujen myyttiseksi rockjumalaksi, jonka soittimestaan ilmoille taikomat särötetyt alataajuudet saivat kuulijat pauloihinsa ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Eikä sovi unohtaa miehen mielipiteitä jakanutta, mutta yhtä kaikki ikoniseksi muodostunutta denim-univormua.

Burtonin nauttimasta kunnioituksesta kertoo jotain sekin, että miehen kotikaupungissa Kalifornian Castro Valleyssa vietetään nykyisin vuotuista miehen nimikkopäivää.

Yltä ja alta löydät miehen työnäytteitä kultaiselta 80-luvulta.

Lisää luettavaa