Ensinäyttö: Kun mielenterveys järkkyy, voi tapahtua kauheita – Tuomo & Markus käsittelee tärkeää ja vaikeaa aihetta

30.11.2023 11:30

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin muodostama Tuomo & Markus julkaisee 1. joulukuuta uuden singlen. Hearing Voices on uusi versio keväällä ilmestyneen Game Changing -albumin päätösraidasta. Kokonaan E-Studiossa livenä soitettu ja kuvattu Tero Ahosen ohjaama video tulee ensinäyttöön nyt Soundin sivuilla, katso yläpuolelta!

Kipinä Hearing Voicesiin tuli Turussa vuonna 2017 tapahtuneesta terrori-iskusta, jonka tekijä kertoi kuulleensa ääniä ennen kohtalokkaita puukotuksia. Ulkopuolisuudesta ja maailmantuskasta kärsivän kertojahenkilön rikkoutunut ajatusmaailma on valitettavan ajankohtainen. Kappaleen tekijä löytää biisin säkeistöistä yhteyden etenkin nuorten kasvaviin mielenterveysongelmiin Suomessa.

”Näitä Miki Liukkosen kaltaisia surullisia tarinoita on noussut julkisuuteen Suomessa yhä useammin. Kilpailuvaatimukset yhteiskunnassa ovat tänä päivänä arkipäivää jo ala-asteikäisillä ja samanaikaisesti yhteiskunnan panostus mielenterveyspalveluihin on moninkertaisesti pienempää kuin vaikkapa 1970-luvulla. Sosiaalisen median levittämä polarisaatio ja maailmanlopun ilmapiiri eivät varmasti ainakaan vähennä aikamme mielenterveysongelmia”, Nordenstreng kertoo.

Uuden singlen tuotanto edustaa taattua Tuomo & Markus -osaamista. Kappale taltioitiin yhdessä kalifornialaisen indie folk -artistin ja -tuottajan Jonathan Wilsonin kanssa. Wilson soittaa kappaleessa fuzz-kitaraa sekä rumpuja. Lisäksi kappaleessa kuullaan Verneri Pohjolan trumpettia.

”Meillä oli alun perin ajatuksena nivoa yhteen George Harrisonin, Beckin ja The Nationalin soundimaailmat, mutta Jonathanin ja Vernerin raidat inspiroivat meitä hakemaan vielä astetta enempi avantgarde-sävyjä. Sitä kautta keksittiin pyytää Paatelaisen Miikkaa soittamaan thereminiä ja hyödynnettiinhän me myös äänitehostelevyiltä ihmisääniä, joita Tuomo prosessoi efektiensä ja analogisyntikoidensa läpi”, Nordenstreng sanoo.

Tuomo & Markus esiintyy tammikuussa 24.1. Tampere-talossa ja 25.1. Espoon Sellosalissa, liput keikoilla ovat nyt myynnissä. Maaliskuussa yhtye matkaa Pohjois-Amerikkaan esiintyen muun muassa Texasin Austinissa South by Southwest -festareilla.

Lisää luettavaa