Eve Kojon Lieve-sooloprojektin toinen single julki – Mustaa jäätä on merkkipaalu tekijälleen monella eri tavalla

Tästä kappaleesta ex-MyGrain-synistin koko sooloprojekti sai alkunsa, Kojo kertoo Soundin Aki Nuopposelle.

Metalliyhtye MyGrainin entinen synisti Eve Kojo on julkaissut toisen singlen synthpop-sooloprojektinsa Lieveen tiimoilta. Mustaa jäätä on tekijälleen erityisen läheinen, koska se on ensimmäinen hänen alusta loppuun säveltämänsä ja sanoittamansa kappale, jonka ansiosta koko Lieve lähtikin käyntiin.

”Vaikka bänditaustaa ja sitä kautta biisinkirjoitustaustaa on takana jo yli parikymmentä vuotta, jostakin syystä biisin kirjoittaminen alusta saakka yksin on ollut mulle aina ajatuksena sellainen peikko, jota en ole tähän mennessä uskaltanut edes yrittää selättää. Joulukuussa 2020 kuitenkin iski pakottava tarve kokeilla ja tästä tarpeesta on tuloksena tämä biisi”, Kojo taustoittaa.

Siinä missä Lieveen ensimmäinen single Nollasummapeli esitteli projektin popahtavaa puolta, Mustaa jäätä esittelee Lieveen sielunmaiseman herkempää puolta.

”Mua on aina kaikessa musassa kiehtoneet hyvät ja tarttuvat melodiat ja siinä onnistuin mielestäni tässä kivasti. Tuotannollisella puolella aisaparini Leevi Kohonen teki taas niin nappisuorituksen, etten lopullisen version kuullessani halunnut muuttaa siitä mitään. Hän sai hienosti nostatettua biisiä alun vähäeleisyydestä pianon pedaalin kolinoineen jonnekin korkeuksiin, jousineen kaikkineen.”

”Jonkinasteinen merkkipaalu kai sekin, että tässä soitan ensimmäistä kertaa ikinä oikeaa pianoa jossakin julkaisussa, vaikka pianoa olen soittanutkin viisivuotiaasta. Mikä olisikaan ollut parempi tapa toteuttaa se kuin legendaarisella Finnvox-studiolla! Biisiä äänitettäessä vaan mietin, että nyt unohdat rec-nappulan kammon ja nautit vaan. Tuntuu, että siinä kerrankin osasi todella elää hetkessä.”

Lieveen kappaleiden sanoitukset kumpuavat Kojon henkilökohtaisista kokemuksista tai vähintään vierestä tarkkaillusta, oikeasta elämästä. Sen enempää tekijä ei kuitenkaan halua lyriikoitaan avata.

”Haluan kuulijoiden tekevän omat tulkintansa ja sovittavan sanoituksen omaan elämäänsä halutessaan. Tarpeeksi auki jätettynä laululyriikalla on mahdollisuus puhutella ihmisiä heidän omista lähtökohdistaan. Itselleni on muutama tärkeä biisi mennyt suorastaan pilalle, kun tekijät ovat avanneet sanoitusten tarinaa liikaa!”

”Selvää lienee kuitenkin, että Mustaa jäätä kertoo ihmissuhteen päättymisestä ja siitä irti päästämisestä. Sen voin sanoa, että minulle biisi ei kuitenkaan ole rakkauslaulu.”

Teksti: Aki Nuopponen