Green Day -keulakuva avautuu kamppailustaan viinapirun kanssa – kohua herättänyt esiintyminen vei katkaisuhoitoon

16.1.2024 21:49

Green Dayn laulaja-kitaristi Billie Joe Armstrong vieraili hiljattain WTF with Marc Maron -podcastin haastattelussa jutustelemassa muun muassa yhtyeen tulevasta levystä, että vuosia jatkuneesta kamppailustaan viinapirun kanssa. Jälkimmäisestä aiheesta puhuessaan Armstrong sanoo ongelmien alkaneen kun hän etsi helpotusta keikkoja edeltäneeseen hermostuneisuuteen.

”Kärsin massiivisesta ramppikuumeesta”, muusikko sanoo. ”Se oli se koko päivän jatkuva odotus ja valmistautuminen astumaan lavalle stadionilla tai jossain.”

”Se alkoi luullakseni Dookien jälkeisen levyn aikoihin, koska olin niin jännittynyt”, Armstrong jatkaa. Insomniacin aikoihin aloin juoda enemmän ennen keikkoja ja ajattelin, että ’hei, tämähän toimii. Tällä linjalla on hyvä jatkaa.’ Silloin se siis alkoi, ja sitten tajusin: ’No, voin ihan hyvin jatkaa ryyppäämistä keikan jälkeenkin’, ja sitten ryyppäsin vielä keikkojen aikanakin. Se vain tavallaan tapahtui.”

”Aiemmin douppasin jatkuvasti, mutta ensimmäisen lapsemme jälkeen en voinut olla pilvessä hänen seurassaan. Mutta alkoholi oli toinen juttu…”, Armstrong muistelee. ”Olin vain vähän reilu parikymppinen kloppi ja yritin tehdä samaa kuin kaikki muutkin samanikäiset kundit, mutta sitten alkoholista muodostui ongelma ja se otti minusta niskalenkin.”

Alkoholi vaikutti myös laulajan persoonaan.

”Kaikki oli hyvin muutaman drinkin jälkeen, ja sitten kuvioihin alkoi ilmestyä joku ihan muu”, Armstrong sanoo. ”En ollut vihainen, mutta minusta tuli vähän kuin kaikkien känninen ja ärsyttävä eno. Se voi olla hyvin hauskaa, mutta sitten en saanutkaan enää päästää roolista irti. Jatkoin juomista jonnekin aamuneljään asti.”

Muitakin huumeita kului viinaksien ohessa. Meno yltyi aina vain hurjemmaksi 2010-luvun alkupuolella.

”Jotkut tekemisistäni alkoivat mennä aina vain hullummiksi ja hullummiksi”, laulaja muistelee. ”Hommat alkoivat luisua alamäkeen julkisestikin, saatoin herätä seuraavan päivänä enkä muistanut edellisillasta mitään. Sitten sain kuulla mitä oli tapahtunut ja häpeä, syyllisyys ja itsesääli alkoivat syödä miestä.”

Armstrong arvelee bändin muiden jäsenten alkaneen olla huolissaan toveristaan.

”Luulen, että ainakin vähän siitä, että saattaisin vahingoittaa itseäni. Mutta he tykkäävät juhlia enkä aikonut olla esteenä. Mutta se oli vähän semmoista, että ’miksi meidät potkitaan ulos tästä mestasta?’ ’Ai, Billie on baarissa.'”

Armstrong kirjautui katkaisuhoitoon vuoden 2012 iHeart Radio -festivaalien jälkeen. Mies herätti tuolloin kohua hermostuttuaan bändin setin ennenaikaiseen keskeytykseen ja hakattuaan kitaransa hajalle voimasanojen täyteisen puheenvuoron päätteeksi.

Armstrong kertoo olleensa juomatta viisi vuotta tapauksen jälkeen.

”Se meni hyvin jonkin aikaa, mutta sitten sitä alkaa hiljalleen palata vanhoihin tapoihinsa, mutta olen nyt vanhempi ja se tuntuu enemmän kropassa ja satuttaa henkisesti niin minua kuin perhettänikin.”

Green Day julkaisee Saviors-albumin tämän viikon perjantaina (19. tammikuuta).

Lisää luettavaa