HS: Vesa-Matti Loiri, 77, on kuollut

Vesa-Matti Loiri vuonna 2013.
Markus Paajala

Suomen kaikkien aikojen rakastetuimpiin viihdetaiteilijoihin kuulunut Loiri nukkui pois 10. elokuuta.

Liki 60 elokuvassa näytellyt ja 34 albumillista musiikkia levyttänyt Vesa-Matti Loiri on kuollut. 4. tammikuuta 1945 syntynyt Loiri nukkui pois keskiviikkona 10. elokuuta pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana, uutisoi Helsingin Sanomat.

Koko kansan tuntema ja rakastama taiteilija teki lähtemättömän vaikutuksen suureen yleisöön jo 17-vuotiaana näyteltyään pääosaa Mikko Niskasen ohjaamassa Pojat-elokuvassa (1962). Rooli toi Loirille hänen uransa ensimmäisen Jussi-palkinnon, joita kertyi hänelle uran varrella kaikkiaan neljä. Loirin roolihahmoista tunnetuin oli ylivoimaisesti Uuno Turhapuro, joka seikkaili ensin Spede-show’ssa 1971 ja hyppäsi lopulta valkokankaalle vuonna 1973. Turhapuro-elokuvia tehtiin kaikkiaan 19, joista viimeiseksi jäi vuoden 2004 Uuno Turhapuro – This Is My Life.

Viihteen moniottelija oli ansioitunut myös musiikin saralla ja hänen skaalansa ulottui jazzista suomalaisiin kansanlauluihin. Loiri tunnettiin erityisesti Eino Leino -tulkinnoistaan, joita hän levytti useita albumillisia. Leinon lisäksi hän levytti myös muun muassa Oskar Merikannon, Reino Helismaan ja Juha Vainion kappaleita. Laulamisen lisäksi Loiri soitti myös poikkihuilua, jota kuultiinkin paljon hänen ensimmäisellä, lähes instrumentaalisella sooloalbumillaan 4+20 (1971). Huilu oli isossa roolissa myös Huilumies-kappaleella, jolla Loiri edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 1980. 2000-luvulla Loiri julkaisi puolestaan valtaisen suosion saaneen Lappi-trilogian (Ivalo, 2006, Inari, 2007 ja Kasari, 2008), jolla hän tulkitsi akustisesti sovitettuja versioita suomalaisista rock- ja pop-klassikoista.

Loiri sairastui vakavasti vuonna 2010, minkä jälkeen hänen työtahtinsa hidastui. Hänet nähtiin kuitenkin esimerkiksi vuonna 2014 Vain elämää -sarjan kolmannella tuotantokaudella yhdessä Jenni Vartiaisen, Paula Vesalan, Paula Koivuniemen, Elastisen, Samuli Edelmannin ja Toni Wirtasen kanssa ja hän teki viimeiset joulukonserttinsa vuonna 2019. Hän teki myös vierailuja muiden artistien levyillä; hän oli esimerkiksi mukana Amorphis-kitaristi Esa Holopaisen viime vuonna ilmestyneellä Silver Lake -sooloalbumilla, jonka Alkusointu-kappaleessa kuullaan Loirin runonlausuntaa.