Huolestuttavia lukuja: jopa 73 prosenttia indiemuusikoista kärsii mielenterveysongelmista, väittää tuore tutkimus

Ruotsalaisen musiikkia digitaalisesti jakelevan Record Unionin tuoreen tutkimuksen mukaan miltei kolmasosa indiemuusikoista kärsii mielenterveydellisistä ongelmista. Maaliskuun loppupuolelta huhtikuun alkuun kestäneeseen kyselytutkimukseen osallistui kaikkiaan 1500 muusikkoa.

Luvut ovat vähintäänkin huolestuttavia: 73 prosenttia vastaajista kertoi kärsivänsä mielenterveydellisistä ongelmista/haasteista, joihin lukeutuivat muun muassa stressi, ahdistus ja/tai masennus. Mikä karuinta, vain 19 prosentin mielestä musiikkialan tarjoama työympäristö on artistien kannalta terveellä tolalla.

Nuorten artistien kohdalla tilanne on vieläkin synkempi – 18-25-vuotiaista vastaajista jopa 80 prosenttia ilmoitti kärsivänsä musiikillisista uristaan kumpuavista mielenterveysongelmista. Kaikkiaan 33 prosenttia kertoi kärsineensä paniikkikohtauksista, ja 54 prosenttia kertoi olevansa huolissaan mielenterveydestään ja henkisestä hyvinvoinnistaan. Kuitenkin vain 39 prosenttia (nuorten kohdalla 33%) sanoo hakeneensa apua oireiluunsa, 51 prosentin turvautuessa itselääkitykseen.

”Tutkimuksemme kertoo että jonkin on muututtava”, Record Unionin toimitusjohtaja Johan Svanberg kommentoi löydöksiä. ”On aika laittaa artistiemme henkinen hyvinvointi asialistallemme ennen striimauksia ja kaupallista menestystä. Meidän täytyy teollisuudenalana herätä ja kysyä itseltämme: Mikä on vastuumme tässä asiassa ja mitä voimme tehdä luodaksemme terveemmän musiikillisen ympäristön?”