”Iso osa yhdistyksen toiminnasta ollut eloonjäämistaistelua” – Lutakko-dokkari toteutuu sittenkin

Lutakko ennen remonttia vuonna 2004. Kuva: Mikael Korpela

Jo kerran kuopattu dokumentti Lutakosta ja Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys Jelmu ry:stä toteutuu sittenkin. Dokumentin teaser julkaistiin viikonloppuna ja valmista kokonaisuutta luvataan vielä tämän vuoden aikana. Mainos- ja musiikkivideoita tuottanut osuuskunta CoreCrew kuvasi dokumenttia vuosina 2008-2009.

Tsekkaa dokumentin teaseri alta.

 

Dokumentti oli alun perin tarkoitus julkaista jo 2010 Jelmun 20-vuotisjuhlissa.

– Työmäärä osoittautuikin luultua suuremmaksi eikä seitsemän hengen osuuskunnan resurssit riittäneet projektin loppuun viemiseen. Materiaalista saatiin koottua 10 minuutin pätkä juhlia varten. Homma jäi roikkumaan ja CoreCrew lopetti toimintansa vuonna 2012, dokumentin jälkituotannon ohjauksesta ja tuotannosta vastaava Rauli Ylitalo muistelee.

Yli 20 tuntia materiaalia oli myös vähällä kadota bittiavaruuteen.

– Työskentelin CoreCrew’n viimeiseksi tuotannoksi jääneen musavideon parissa ja ystäväni Ville Sivonen tuli käymään. Hän kuunteli huolestuneena työkoneeni ääntelyä ja pyysi saada varmuuskopioida materiaalit talteen, ennen kuin kone sanoo itsensä lopullisesti irti! Ville sai silloin luvan kopioida tiedostot, muttei koskea niihin muuten.

– Hän näki dokumentin materiaalissa potentiaalia. Alkuvuodesta kävimme sitten yhdessä kaiken läpi ja olemme työstäneet materiaalia muiden hommien ohessa.

Dokumentti käy läpi Jelmu ry:n värikästä historiaa. Haastateltavina on yhdistyksen työntekijöitä ja Tanssisali Lutakkoa muistelevia artisteja Jouni Hynysestä Pelle Miljoonaan.

– Pellellä oli erittäin hyviä pohdintoja musiikin merkityksen muuttumisesta vuosien saatossa. Jelmun toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen, joten se on siinäkin mielessä mielenkiintoinen toimija, sanoo Ylitalo.