Jethro Tullin Ian Anderson ei juuri perusta Grammy- ja Rock and Roll Hall of Fame -tunnustuksista – ”Minusta ne ovat ajanhukkaa”

Jethro Tullin ikoninen nokkamies-pillipiipari Ian Anderson muisteli eonmusicin haastattelussa surullisenkuuluisaa tapausta, jolloin hänen yhtyeensä vei Grammy-palkinnon parhaasta rock/metal -esityksestä ennakkosuosikki Metallican nenän edestä vuonna 1989.

Anderson muistelee levy-yhtiön pitäneen Tullin voittoa niin epätodennäköisenä, ettei bändiä kannattanut lennättää gaalaan ollenkaan.

– Se sopi kyllä minulle, sillä me olimme juuri silloin studiossa. Siellä me istuimme, kun levy-yhtiön edustaja soitti ja onnitteli meitä palkinnosta. En ole varma kuulimmeko kaikki buuaukset puhelun taustalta jo siinä vaiheessa, mutta siitä voitosta ei selvästi pidetty. Mutta Metallica oli oikein hyvä häviäjä ja näpäytti meitä seuraavana vuonna kun he vihdoin saivat Grammyn, kiittäen puheessaan Jethro Tullia ettemme julkaisseet sinä vuonna uutta levyä, Anderson sanoo.

– Olisi hienoa, jos ei tarvitsisi puhua Grammy-palkinnoista ollenkaan, Rock and Roll Hall of Famesta puhumattakaan. Minusta ne ovat ajanhukkaa ja amerikkalaisten juttu. Minä en ole amerikkalainen enkä soita amerikkalaista musiikkia – en minä kuulu Rock and Roll Hall of Fameen. Ja Grammy nyt oli vain yksi tapaus, jossa 5 000 musiikkialan ammattilaisten yhdistyksen jäsentä päätti palkita Metallican sijaan Jethro Tullin.

Anderson keskusteli myös Jethro Tullin nykytilanteesta ja toteaa olevan valheellista puhua Tullista enää bändinä. Siksipä Anderson, joka on ainoa jäljellä oleva jäsen yhtyeen alkuajoilta ja yksi harvoista joka ylipäänsä enää jatkaa musisoimista, ei esiinny Jethro Tull -nimellä vaan ainoastaan ”esittää Jethro Tullin musiikkia”.

– Minulle Jethro Tull on repertoaari. Jos ajattelen Mozartia tai Beethovenia, en ajattele itse henkilöä vaan heidän musiikkiaan. Kun sanomme ”rakastan Beethovenia”, emme tarkoita rakastavamme Ludwig Van Beethovenia vaan hänen musiikkiaan ja perintöään. Loppujen lopuksi se määrittää meidät ihmisinä.

Anderson saapuu Jethro Tullin nykyinkarnaation kanssa Suomeen heinäkuussa, jolloin huilumies joukkoineen nousee Kirjurinluodon lavalle Pori Jazzeilla.