Kalle Päätalo kirjoitti massiivisen 26-osaisen elämäkerran – Jukka Takalo pärjää 26 twiitillä

8.9.2022 09:22

NYT. Pitää julkaista elämäkerta. Päätalo, Knausgård, Cervantés. Ne vetivät isolla pensselillä. Tämä aika vaatii tiivistämistä. Ei ole luonnonvaroja hukattavaksi. Koko elämä 26 twiitissä.

Jukka Takalo se kulkee sitkeästi omia polkujaan. Edellä mainitut kirjailijasuuruudet tunnetaan järkälemäisistä teoksistaan, Kalle Päätalon omaelämäkerrallinen Iijoki-sarja esimerkiksi käsittää 26 muhkeaa kirjaa. Takalokin on mieltynyt samaan lukuun, mutta hänen tapauksessaan elämäntarina kerrotaan tiiviimmin – tarkalleen ottaen 26 twiitissä.

Takalon twiittimuotoinen omaelämäkerta julkaistiin aluksi Twitterissä, mutta tällä viikolla kokonaisuus tuodaan myyntiin myös fyysisessä muodossa. Kovakantinen teos muistuttaa kompaktin ulkomuotonsa puolesta cd-koteloa, mikä Takalon yhteyteen sopiikin hyvin.

”Tottakai se tiivis mitta ja koko on kannanotto. Olin aivan innoissani, kun keksin teoksen taiteellisen konseptin, jossa tiivistetään pari vuotta elämästä yhden twiitin mittaan. Tekstiä hioessa ja niukentaessa jäljelle jääneet sanat, sanojen ja rivien välit, tuntuivat kertovan yllättävän suurta tarinaa niukkuudellaan. Kirjailijana säätelin sitä ilman määrää jota rivien ja twiittien väliin jäi”, Takalo kertoo tiedotteessa ja jatkaa:

”En kuitenkaan noudattanut orjallisesti Päätalon oppeja, vaan rikoin aikajatkumoa Tarantinon tyyliin. Saamani palautteen mukaan olen onnistunut. Jotkut kokevat tekstin runoina tai runoelmana, toiset tiiviinä proosana, jopa haikuina.”

Twiittijokisarja on Takalon neljäs kaunokirjallinen teos. Musiikkipiireissä Takalo on kunnostautunut Aknestikissa sekä sooloartistina. Tiedotteen mukaan kirjailija itse pitää merkittävimpänä kirjallisena työnään Ilmakitaransoiton MM-kisojen alkuperäiskäsikirjoitusta ja ideologiaa.

Twiittijokisarjaa juhlistetaan julkaisukiertueella ympäri Suomen syyskuussa 2022. Aknestik palaa keikoille marraskuussa 2022.

Lisää luettavaa