Kapellimestari Esa-Pekka Saloselle myönnettiin arvostettu ”musiikin Nobel-palkinto”

Salosen lisäksi palkittiin myös Chic-yhtyeen Nile Rodgers.
12.3.2024 09:21

Kapellimestari Esa-Pekka Saloselle on myönnetty arvostettu Polar-palkinto, jota pidetään niin sanotusti ”musiikin Nobel-palkintona”. Salosen lisäksi Polar-palkinnon sai yhdysvaltalainen tuottaja ja muusikko Nile Rodgers, joka tunnetaan muun muassa Chic-yhtyeen perustajana.

Polar-palkinto eli Polar Music Prize on Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian myöntämä kansainvälinen musiikkipalkinto, joka annetaan yksittäisille henkilöille, ryhmille tai instituutioille kunnianosoituksena poikkeuksellisen suurista saavutuksista musiikin saralla. Palkinnon perusti Abban manageri Stig Anderson vuonna 1989 ja se ensimmäisen kerran vuonna 1992 Paul McCartneylle sekä Virolle, Latvialle ja Liettualle. Palkinto jaetaan vuosittain yhdelle klassisen musiikin sekä yhdelle populaarimusiikin edustajalle. Palkinnon arvo on miljoona Ruotsin kruunua.

Vuosien varrella palkinnon ovat saaneet muun muassa Quincy Jones, Elton John, Joni Mitchell, Bruce Springsteen, Ray Charles, Stevie Wonder, Bob Dylan, Led Zeppelin, Pink Floyd, Björk, Ennio Morricone, Patti Smith, Paul Simon, Sting, Metallica, Arvo Pärt ja Iggy Pop. Vuonna 2013 palkinto myönnettiin säveltäjä Kaija Saariaholle.

Lisää luettavaa