Korona saanut ihmiset tarttumaan kitaraan – Soitinvalmistajien myyntiennätykset paukkuneet kevään ja kesän aikana

Esimerkiksi Fender on myynyt enemmän soittimia kuin koskaan aiemmin yhtiön historiassa.

Kitaravalmistajat ovat olleet viime vuosina varsin ahtaalla ja esimerkiksi Gibson on keikkunut konkurssin partaalla. Tänä vuonna soitinten myyntikäyrät ovat kuitenkin yhtäkkiä pompanneet reilusti ylöspäin ja esimerkiksi Fender on ilmoittanut myyneensä tänä vuonna enemmän kitaroita kuin koskaan aiemmin yhtiön historiassa. Myös Gibsonin, Martinin ja Taylorin myynnit ovat nousseet selvästi, uutisoi New York Times.

”Olen työskennellyt soitinten jälleenmyynnin parissa yli 25 vuotta enkä ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Tuntuu kuin joka perjantai olisi Black Friday”, hämmästelee soitinliike Sweetwaterissa työskentelevä Brendan Murphy NY Timesille.

Syy kitaran uuteen nousuun on koronassa, kun kotikaranteenissa jumittavilla ihmisillä onkin yhtäkkiä ollut aikaa opetella soittamaan instrumenttia. Myös nuoret ovat ”löytäneet” kitaran ja alkaneet opiskella soittamista mobiiliapplikaatioiden avustuksella. Esimerkiksi Fender Play -opetusapplikaation käyttäjämäärät nousivat maaliskuun 150 tuhannesta 930 tuhanteen kesäkuun loppuun mennessä ja lähes 20 prosenttia uusista käyttäjistä oli alle 24-vuotiaita. Alle 45-vuotiaita kaikista käyttäjistä on 70 prosenttia. Naisia uusista käyttäjistä on puolestaan 45 prosenttia, kun ennen pandemiaa luku oli 30 prosenttia.

”Kyse ei ole edes siitä, että harmaantuvat boomerit elävät viimeistä kertaa Peter Frampton -fantasiaansa, vaan nuoret aikuiset ja teinit, joista moni on vielä naisia, auttavat tässä kitaran uudessa tulemisessa ja lyövät oman sukupolvensa leiman soittimeen, joka rokkasi heidän vanhempiensa sukupolvia. Samalla he ovat huomanneet, millaista terapiaa kuusikielinen tarjoaa”, kommentoi Fenderin toimitusjohtaja Andy Mooney.

”Soittamisella on ollut minulle todella parantava vaikutus. Olen oppinut jotain uutta ja samalla pystyn sulkemaan kaikki muut asiat mielestäni. Käsien asento, sointujen ottaminen ja niiden rämpyttäminen toisella kädellä vaatii keskittymistä. Jos olen salilla kuntoilemassa, ajatukseni harhailevat, mutta kun soitan kitaraa, uppoudun siihen täysin. Se on kuin meditaatiota”, toteaa NY Timesin haastattelema 31-vuotias Kayla Lucido, joka alkoi opetella kitaransoittoa maaliskuussa.