Kuinka suomalaiskitaristi päätyi Guns N’ Rosesin megamenestyslevylle? – Timo Kaltio muistelee reilun 30 vuoden takaisia tapahtumia

Hanoi Rocksin kitarateknikkona, Tumppi Varosen Problems? -yhtyeen kitaristina sekä Hanoi Rocksin hajoamisen jälkeen Cherry Bombzin ja Cheap and Nastyn jäsenenä kunnostautunut Timo Kaltio on yksi niitä harvoja suomalaisia, joiden nimi komeilee maailmalla miljoonamyyntiin yltäneen albumin tekijätiedoissa. Kaltio teki nimellä Tim Caltia yhdessä Izzy Stradlinin ja Axl Rosen kanssa Use Your Illusion I -levyn avausraita Right Next Door To Hellin.

Mies muisteli reilun 30 vuoden takaisia tapahtumia Melody Lanen haastattelussa.

”Tapasin Izzyn ensimmäisen kerran kun Hanoi Rocks rundasi Amerikassa vuonna 1984”, Kaltio muistelee ystävystymistään Guns N’ Roses -kitaristi Stradlinin kanssa. ”Izzy tiesi Hanoi Rocksin, vaikka bändi olikin aika uusi Yhdysvalloissa, eikä heistä ollut monikaan vielä kuullut. Olin eräänä päivänä Chicagossa – meillä oli aina kaksi pukuhuonetta, yksi bändille ja yksi minulle ja kitaroille. Löysin Izzyn kitarahuoneesta. Hän istui siellä ja sanoi tulleensa Lafayettestä katsomaan bändiä.”

”Juttelimme ja sanoin hänelle, että ’Auta minua kitaroiden kanssa niin annan sinulle backstage-passin.’ En koskaan antanut kenenkään koskea kitaroihin, mutta jotenkin tunsin Izzyn olevan hyvä hemmo ja luotin häneen, joten säädimme kitarat ja Izzy sai passinsa”, Kaltio jatkaa. ”Keikan jälkeen menimme hotelliin. Izzyn piti palata kotiinsa, mutta hänellä ei ollut bussirahaa, joten hän kysyi, että ’Voisitko lainata viisi dollaria?’ Se onkin hassu juttu, sillä vuosia sitten kävin Amerikassa säveltääkseni ja äänittääkseni pari biisiä [Seems to Me ja Box] Izzyn Fire, The Acoustic Album -levylle. Yhtenä iltana olimme drinkeillä klubilla kun aloimme juttelemaan ensitapaamisestamme ja hän sanoi, että ’Tiedätkös mitä… En koskaan antanut sinulle sitä vitosta takaisin!'”

Kuinka Kaltio sitten päätyi Stradlinin kautta Use Your Illusion I -albumille?

”Olin kotona kun Izzy soitti minulle ja pyysi muutamalle tuopille”, Kaltio selvittää. ”Sitten hän alkoi puhua minulle biisistä jota hän oli tekemässä, mutta johon hän ei ollut keksinyt kertosäettä. Minulla oli joitakin omia vanhoja biisejä – tein silloin jatkuvasti musaa – ja yhden kertosäe tuntui sopivan Izzyn sävellykseen… Muutamaa vuotta myöhemmin, kun olin jo muuttanut Lontooseen Cheap and Nastyn kanssa, Izzy soitti ja sanoi, että Gunnarit olivat julkaisemassa levyä ja tarvitsivat lupani käyttää kappaletta.”

”Eräänä päivänä hän sitten tuli Lontooseen studioon jossa treenasimme Cheap and Nastyn kanssa, antoi minulle kuulokkeet ja soitti biisin kasetilta”, Kaltio jatkaa. ”Siihen aikaan kappaleen työnimi oli Mark so Simple, mutta siitä tuli Axlin tehtyä sanoitukset Right Next Door to Hell. Juttuja tapahtuu, ja tämä oli sellainen joka muuttaa elämän kulun – parempaan suuntaan. Use Your Illusion I oli platinalevy ja myi miljoonia kappaleita. Ennen tuota biisiä käytännössä kukaan ei tuntenut minua, mutta sen jälkeen asiat ovat muuttuneet ja minulla on ollut varaa vähän mukavampaan kotiin ja isompaan autoon, nelioviseen sellaiseen.”

”Vähän myöhemmin Izzy soitti minulle ja kertoi, että he olivat tulossa esiintymään Wembley Stadiumille kesällä ’91”, Kaltio lisää. ”Hän kutsui minut ja Cheap and Nastyn kundit sekä muutamia ystäviä konserttiin… olimme vippilistalla kunnon lipuilla.”