Kuka keksi alun perin naamioiden taakse piiloutumisen ja muut Kiss-bravuurit? Gene Simmons kertoo

23.1.2024 10:40

Gene Simmonsin ja Paul Stanleyn johtama Kiss on paketoinut uransa (yhtye saattaa jatkaa vaikkapa hologrammimuodossa, mutta se on sitten jo toinen tarina), ja on aika katsoa hieman taaksepäin, mitä kaikkea yhtyeen pitkän uran aikana on tapahtunut. Simmons vieraili Classic Rockin haastateltavana ja kertoi muun muassa siitä, kuka oikeastaan keksi idean siitä, ettei yleisö saa nähdä bändin jäsenten kasvoja naamioiden takaa. Sama kaveri ideoi myös tulen syöksemisen keikoilla, jättimäisen Kiss-logon lavan takana ja muita yhtyeen keikkojen peruskikkoja. Nämä eivät olleet bändin omia ideoita, vaan niitä ehdotti manageri Bill Aucoin.

”Managerit joko pystyvät visioimaan tulevaisuuden ja näkemään musiikkikentän suuren kuvan, tai sitten he ovat kuin kirjanpitäjiä, jotka vain pitävät asioita silmällä. Meillä kävi niin hyvä onni, että tapasimme kaverin nimeltä Bill Aucoin”, Simmons kertoo.

Basistin mukaan manageriehdokas tarkasti yhtyeen ja vaikuttui näkemästään niin, että teki Simmonsille ja Stanleylle tarjouksen: joko hän hoitaa bändille sopimuksen kahdessa viikossa, tai häntä ei tarvitse pitää managerina.

”Hän hoiti homman. Siitä eteenpäin hän toimi laivan kapteenina”, Simmons kertoo.

”Hän alkoi puhua jo varhaisessa vaiheessa tavaramerkeistä, emmekä me tienneet, mitä ne olivat. ’Joo, me rekisteröimme kasvonne tavaramerkeiksi, ettei kukaan kopioi teitä’, hän sanoi. ’Sehän kuulostaa hyvältä idealta’, me vastasimme. Sitten hän sanoi: ’Emme halua, että yleisö näkee oikeita kasvojanne.’ Me kysyimme: ’Miksi ei? Entä kaikki mimmit ja sellaiset?’ ’Ei, ei, teidän täytyy pysyä salaperäisinä.’ ’Aha, ok, sehän kuulostaa hyvältä idealta’. Hän keksi sen.”

Aucoin vaikutti muutenkin suuresti Kissin imagoon ja lavashow’hun. Pelkkä soittaminen ei riittänyt, vaan konsertteihin piti saada mukaan kaikenlaisia erikoisvempeleitä.

”Bill teki tutkimuksia ja löysi yhtiön, joka sai rumpusetin kohoamaan korkeuksiin. Bill toi kuvioihin myös erään taikurin, kaverin nimi taisi olla Amazo tai jotain. Hän oli täysin kalju tulensyöksijä. Kysyimme häneltä: ’Miksi olet kalju?’ Hän vastasi, että hänelle kyllä kasvaa tukka, mutta hän ajaa päänsä sileäksi. Miksi oikein teet niin, halusimme tietää. Sitten hän syöksi tulta Bill Aucoinin toimiston kattoon, jolloin totesimme, että ’tuon takia varmaan'”, Simmons kertoo.

”Sitten jostain syystä Bill sanoi: ’Yhden teistä täytyy syöstä tulta Firehouse-biisin aikana.’ Me ihmettelimme: ’Mitä? Mehän olemme rockbändi.’ Hän vain sanoi, että ’joo, älkää huolehtiko siitä’. Niinpä minä päädyin kaveriksi, jonka hommana oli syöstä tulta. Myös se keikoilla sytytetty kynttelikkö oli Billin idea.”

Lisää luettavaa