Kuolemanlaakso katkaisee pitkäksi venähtäneen tauon – Kuuntele ensimmäinen näyte katastrofaalisiin tapahtumiin pohjautuvasta levystä

"Harppasimme mielestäni Kuusumulla monta askelta eteenpäin", sanoo taiteellinen johtaja Markus Laakso.
2.12.2021 18:54

Suomenkielistä death doomia soittavan Kuolemanlaakson viimeisin albumi, Soundissa neljä tähteä ansainnut Tulijoutsen ilmestyi vuonna 2014. Nyt yhtye on jälleen aktivoitumassa julkaisurintamalla ja odotettu uusi V. Santuran (Triptykon, Dark Fortress) tuottama Kuusumu-pitkäsoitto julkaistaan 4.3.2022.

”Levytystauko venähti tarpeettoman pitkäksi, mutta mihinpä doomissa on kiire. Oli mahtavaa työskennellä vanhan porukan kanssa ja poimia kyytiin pari hyvää ystävää. Levyn kosketinsoitinosuuksista vastasi Aleksi Munter (Swallow the Sun, Insomnium, Ghost Brigade) ja naislauluista Lotta Ruutiainen (Luna Kills). Harppasimme mielestäni Kuusumulla monta askelta eteenpäin”, sanoo kitaristi-biisintekijä Markus Laakso.

Albumin tekstit pohjautuvat löyhästi vuonna 535 alkaneeseen, todennäköisesti massiivisten tulivuorenpurkausten aiheuttamaan äkilliseen ilmastonmuutokseen. Purkauksissa muodostunut sumuharso pimensi auringon puoleksitoista vuodeksi ja ilmasto viileni aiheuttaen kymmenvuotisen talven, mikä johti satojen menetykseen, karjan massakuolemiin sekä nälänhätään. Lisäksi vuonna 541 Bysantin valtakunnasta alkanut paiseruttopandemia pyyhkäisi yli Euroopan ja tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä. Laakso kertoo törmänneensä sattumalta näistä tapahtumista kertovaan kirjallisuuteen ja levyllisen kappaleita syntyneen niistä inspiroituneena hyvinkin nopeasti.

”On puistattavaa ajatella, että tappava ilmastomuutos ja pandemia jylläsivät myös 1 500 vuotta sitten, mutta lääketiede, tiedonkulku ja asumisolosuhteet olivat lapsenkengissä, eikä esimerkiksi sähköstä ollut tietoakaan. Ihmiset kuvittelivat, että jumalat ovat suuttuneet ja pimeys on ikuinen. Niin tai näin, luonnon mahtia ei sovi edelleenkään aliarvioida.”

Ensimmäisenä singlenä levyltä julkaistaan perjantaina 3.12. surusta ja ikävästä ammentava kappale Katkeruuden malja, jolla laulavat Swallow the Sunissakin vaikuttavan Mikko Kotamäen lisäksi vieraileva laulaja Ruutiainen. Kappaleen musiikkivideo on jo katsottavissa tuossa alempana.

”Se trippailee musiikillisesti miltei Tribulationin maisemissa mutta kaihoisin, kalevalaisin ja mielestäni hyvin suomalaisin melodiamaustein. Laulullisesti Kotamäki esittelee hieman uusia tuulia, ja Lotan osuudet ovat piste i:n päälle. Minun ideoimani ja Riku Jokisen toteuttama musavideo on ikään kuin kansikuvan värimaailman ja tekstien tematiikan visuaalinen jatke”, Laakso sanoo.

 

Aiheeseen liittyen

Lisää luettavaa