Lorden peruttu keikka kuohuttaa yhä – Ensimmäinen oikeusjuttu artistien Israel-boikottien johdosta nostettu

Lorde Lollapaloozassa 2014

Israelilaisorganisaatio on nostanut kanteen kahta uusi-seelantilaista vastaan, koska katsoo näiden aiheuttaneen konsertin peruuntumisen.

Vaikka Lorde ei ole ainoa artisti, joka on perunut konserttinsa tai muuten boikotoinut Israelia, on artistin päätös aiheuttanut tavallista enemmän kuohuntaa ja kädenvääntöä puolesta ja vastaan. Lorden tapaus on muun muassa ensimmäinen, jonka yhteydessä on nostettu syytteitä ja josta haetaan korvauksia oikeusteitse, uutisoi Billboard.

Israelilainen ihmisoikeusjärjestö Shurat HaDin on nostanut kanteen kahta uusiseelantilaista vastaan, koska katsoo näiden aiheuttaneen Lorden konsertin peruuntumisen. Konsertin julkistamisen jälkeen Justine Sachs ja Nadia Abu-Shanab kirjoittivat laulajalle avoimen kirjeen, jossa nämä kehoittivat tätä harkitsemaan asiaa ja liittymään mukaan Israel-boikottiin. Lorde vastasi kirjeeseen ja totesi keskustelevansa parhaillaan aiheesta eri tahojen kanssa. Pari päivää myöhemmin Lorde ilmoitti peruvansa konsertin.

Kanteen nostaneen ryhmän mukaan uusiseelantilaiskaksikko tiesi kirjeen saattavan johtaa boikottiin, joten syyte on lain edessä pätevä. Ryhmä edustaa kolmea konserttiin halunnutta israelilaista, jotka vaativat korvauksia noin 13 000 dollarin edestä. Boikottiin liittyvissä tapauksissa ei ole aiemmin nostettu syytteitä, sillä siihen johtaneesta yllyttämisestä on vaikea saada näyttöä. Tässä tapauksessa lakimiesten mukaan yhteys on kuitenkin selvä, koska Lorde sanoi ensimmäistä kertaa harkitsevansa perumista vastatessaan kaksikon kirjeeseen ja Sachs sekä Abu-Shanab olivat lisäksi ”ottaneet kunnian boikotista itselleen” sosiaalisessa mediassa.

”Haluamme tällä oikeusjutulla osoittaa, että ne, jotka ovat ottavat Israelin silmätikukseen ja ylläpitävät epäoikeudenmukaista boikottia, joutuvat vastuuseen teoistaan. Israelin kansalaisten tulee saada hyvitystä siitä moraalisesta ja henkisestä vahingosta sekä nöyryytyksestä, jota nämä syrjivät teot aiheuttavat”, kommentoi Shurat HaDinin edustaja ja asianajaja Nitsana Darshan-Leitner.