Maailma ilman diktaattoreita – Ensinäytössä Jani Matti Juhani & Mustat Käärmeet

Tänään debyytti-ep:n julkaiseva Jani Matti Juhani & Mustat Käärmeet on useimmille tuntematon rockbändi, mutta mies bändin takana on ehtinyt puuhata jo vaikka mitä. Jani Tuovisena Riihimäellä syntynyt ja sittemmin tamperelaistunut muusikko tuli tutuksi kolme albumia julkaisseena ja Euroviisujen karsintaankin osallistuneena Jann Wildenä. Sen lisäksi hän on johtanut The Saturnettes -nimistä synapopbändiä.

Nyt on kuitenkin täysin uudet tuulet, sillä kieli on vaihtunut suomeksi ja tyylikin on kokenut melkoisen uudistuksen. Bändin tyylin ääripäät on helppo johtaa nimestä: Jani Matti Juhani viittaa vanhaan iskelmään ja Mustat Käärmeet johonkin raskaampaan ja oudompaan. Siltä akselilta bändi on onnistunut koostamaan omaperäisen ja sopivasti kulmakarvoja nostattavan paketin.

Ep-levy on kuunneltavissa ja tilattavissa Bandcampissa ja video löytyy heti tuosta haastattelun jälkeen.

Liimanarinan laulajakin kävi vierailemassa kappaleella nimeltä Juon viinaa kunnes oksennan. Siitä tulee kesähitti.

Sinulla on ollut bändejä vaikka muille jakaa, mutta aiemmin olet ilmaissut itseäsi englanniksi. Mistä lähti innoitus vaihtaa laulukieltä?

– Kovan katujätkän imagostani huolimatta innoitus on lähtenyt herttaisilta mummoiltani. He ovat pyytäneet jo vuosia suomenkielistä levyä. Soitin kappaleita heille hiljattain ja onneksi he diggasivat. Jani Matti Juhani & Mustat Käärmeet on siis virallisesti mummojen hyväksymää. Suomenkielisyyteen kannusti myös se, että voin tuoda kätevämmin julki yhteiskunnallisia mielipiteitäni.

Mikä suomeksi tekstittämisessä on vaikeinta?

– Tekstittäminen suomeksi tuntui aluksi haastavalta, mutta katsoin surutta mallia vanhoilta levyiltä. Riimittely on ollut aina lähellä sydäntä ja halusin lapsena olla Juice Leskinen. Äiti tuli kuitenkin väliin. Haastavinta oli ehkä perinteisen yeah yeah rock everybody -osaston korvaaminen pidemmillä sanoilla. Mukavaa on se, että voi rehellisesti ääntää päin helvettiä ilman, että kukaan tulee vinkumaan. Oudointa puolestaan on ollut se, että jengi kuuntelee mitä laulan.

Halusin lapsena olla Juice Leskinen. Äiti tuli kuitenkin väliin

Teet tätä omalla nimelläsi etkä taiteilijanimen suojista. Tarkoittaako se sitä, että olet nyt aidommin ja enemmän omana itsenäsi läsnä kuin ennen?

– Oikeastaan päinvastoin. Oman nimen olen saanut vanhemmiltani, mutta taitelijanimet ovat omia keksintöjä. En pyri aitouteen tai edes olemaan taiteilijana oma itseni. Rehellinen mielikuvitus pesee viihdykkeeksi muovatun todellisuuden 6-0. En minä jaksa olla mitenkään erityisen läsnä jos ei ole pakko.

Nyt tuli siis ep, mutta ilmeisesti sinulla on pitkäsoittokin jo valmiina? Milloin se ilmestyy ja mitä se sisältää?

– Pitkäsoitto on masteroitu. Parhaillaan piirtelen kansitaidetta ja kuvailen lisää musiikkivideoita. Levy noudattelee ep:n tavoin rönsyilevää linjattomuutta ja sisältää niin iskelmää, soulia, punkkia, brittipoppia kuin heviäkin. Liimanarinan laulajakin kävi vierailemassa kappaleella nimeltä Juon viinaa kunnes oksennan. Siitä tulee kesähitti. Albumilla on kymmenen kappaletta. Se on myös myyntitavoite. Toivottavasti vinyylin saisi pihalle keväällä. Ilmainen ämpäri tulee kaupan päälle.

JANI MATTI JUHANI & MUSTAT KÄÄRMEET: MAAILMA ILMAN DIKTAATTOREITA