Markku Peltola ratsasti Buster Keatonin metsästysmaille

Vuosi 2007 päättyi todella ikävissä ja surullisissa merkeissä Suomen ja maailman menettäessä suuren persoonan. Monille Aki Kaurismäen elokuvista tuttu näyttelijä, muusikko, ohjaaja, tuottaja ja hyvä mies Markku Peltola on kuollut.

Peltola menehtyi viime yönä kotonaan.

Helsingin Käpylässä syntynyt ja lapsuutensa viettänyt renessanssimies oli syvästi tamperelaistunut ja oli mukana perustamassa yhtä Suomen kivoimmista keikkapaikoista vuonna 1996. Telakassa kiteytyy paljon sellaista jota joka kaupungista tulisi löytyä, mutta harvassa nappaa. Tampere saa olla adoptoidulle pojalleen paljosta kiitollinen. Taiteilijat, jotka pystyvät luomaan toimivat puitteet omalle ja etenkin toisten toiminnalle ovat harvinainen ja kallisarvoinen resurssi.

Minua surettaa se, että uutta Markku Peltola -levyä ei enää tule. Markku Peltola & Buster Keaton tarkistaa lännen ja idän on jotain niin koskettavaa. Itselleni Peltolan soolotuotanto ja Motelli Skronkle olivat ne rakkain aspekti miehen mittavasta työstä kulttuurin kentällä.

Hiljaiseksi vetää täällä Kalliossa, papattien paukkuessa Kolmannella linjalla ja urpojen huutaessa artikulatoimatonta, apinamaista tuskaansa katuvalojen täyttämälle taivaalle. Tylsimmän mahdollisen, "hei se meni poks!"-atavismin saartamana laitan cd:n soimaan ja uppoan vaihtoehtoisen Buster Keatonin vaihtoehtoiseen todellisuuteen.