Mikael Åkerfeldt suree suomalaistaiteilijaa, joka kehitti Opethin logon: ”Kiitos, Timo Ketola”

13.10.2020 11:19

Metallimaailma hätkähti eilen uutista, että suomalainen kuvatailteilija Timo Ketola on kuollut. Alan piireissä Davthvs-nimellä tunnettu Ketola menehtyi äkillisesti vain 45-vuotiaana. Suomessa suru-uutisen jakoi esimerkiksi toverilehtemme Inferno.

Ketola taidetta on nähty huomattavan monen yhtyeen levyjen kansikuvissa. Miehen asiakkaisiin kuuluivat muun muassa Dissection, Rotting Christ, Therion, Watain ja Sunn O))). Hän suunnitteli myös Opethin logon, ja Mikael Åkerfeldt julkaisikin juuri Opethin Facebook-kanavalla pitkän viestin Ketolan poismenon tiimoilta.

”Sain eilisiltana kaksi tekstiviestiä melkein yhtaikaa. Toinen tuli Katatonian Jonas Renkseltä ja toinen Ghostin Tobias Forgelta. Molemmat ovat hyviä ystäviäni, ja molemmat välittivät saman viestin. Timo Ketola on kuollut”, Åkerfeldt kirjoittaa.

”Tunsin hänet 1990-luvun puolivälistä. Hän oli hiljainen, syrjäänvetäytyvä persoona, joka oli tavattoman kiinnostunut äärimetallista sekä sen estetiikasta.”

Åkerfeldt muistelee, miten Ketolalla oli aluksi tapana haastatella häntä Dauthus-lehteensä. Kaksikko ei ystävystynyt sen lähemmin, mutta Ketolalla oli tapana saapua ajoittain vierailulle kitaraliikkeeseen, missä Åkerfeldt työskenteli. Åkerfeldt esitteli suomalaiselle Opethin kolmatta albumia My Arms, Your Hearse, ja Ketola tuntui pitävän kuulemastaan kovasti.

”Opethin ystävät tuntevat Timon siitä, että hän suunnitteli nykyisen logomme. Hän lähestyi minua aiheesta vuonna 1995 tai niillä main. Piirsin itse logomme Orchid-levylle, ja kyllä, se oli aika paska. Timo ajatteli varmaan samoin, sillä hän esitteli minulle luonnoksen nykyisestä logostamme. Rakastuin siihen heti.”

Myöhemmin Ketolan ja Åkerfeldtin välinen yhteydenpito lakkasi. Ketola tosin oli yhteydessä Opeth-johtajaan vielä muutama vuosi sitten ja esitteli tälle ajatuksen uudesta, päivitetystä logosta. Åkerfeldt ei kuitenkaan lämmennyt tällaiselle uudistukselle.

”Jälkikäteen ajatellen kaduttaa, etten pitänyt yhteyttä Timoon, ja nyt on liian myöhäistä. Hän oli siisti tyyppi ja visionääri. Timo kuoli liian nuorena, hän oli vain 45-vuotias. Vilpittömät osanottoni hänen perheelleen ja ystävilleen. Kiitos, Timo Ketola (1975–2020)”, Åkerfeldt päättää viestinsä.

Kauniisti kirjoitettu. Lue Åkerfeldtin päivitys alapuolelta:

Lisää luettavaa