Olisiko Cannibal Corpsesta kipulääkkeeksi? – Ei lainkaan mahdoton ajatus, mikäli tuoretta tutkimusta on uskominen

Musiikki tekee hyvää niin sielulle kuin ruumiillekin.
2.6.2018 21:33

British Journal of Surgeryssä julkaistun hollantilaistutkimuksen mukaan musiikin kuuntelu auttaa vähentämään leikkauksiin liittyvää ahdistusta ja kipua. Meta-analyysia varten analysoitiin yli 80 tutkimusta, joissa musiikkia oli hyödynnetty niin ennen ja jälkeen operaation kuin sen aikanakin.

Tutkimukset käsittivät kaikkiaan yli 7000 potilasta vuosien 1980 ja 2016 välillä. Musiikin vaikutus oli sama genrestä, leikkauksen tyypistä ja potilaan iästä tai sukupuolesta riippumatta. Kontrolliryhmiin verrattuna musiikin kuuntelu alensi ahdistusta keskimäärin 21 pistettä asteikolla nollasta sataan ja kipukin hälveni kymmenen pisteen edestä. Erot olivat vieläkin suurempia kun yksittäisten potilaiden ahdistusta ja kiputuntemuksia vertailtiin ennen ja jälkeen musiikin kuuntelun.

Vaikka osa tuloksista on mahdollista laittaa lumevaikutuksen piikkiin, se ei riitä selittämään kaikkea, sillä musiikin todettiin helpottavan kipua myös kesken leikkauksen, jolloin potilaat olivat täysin tajuttomassa tilassa.

On se musiikin voima melkoinen.

Lisää luettavaa