Punkmuodin edelläkävijä Vivienne Westwood, 81, on kuollut

Westwood nousi tunnetuksi Sex-vaatekaupastaan, jonka asiakkaita olivat muun muassa Sex Pistolsin jäsenet.
30.12.2022 08:29

Muotiguru Vivienne Westwood on kuollut. Westwood nukkui pois torstaina 29. joulukuuta Lontoon Claphamissa perheensä ja läheistensä ympäröimänä, tiedotetaan tämän virallisen Twitter-tilin kautta. Westwood oli kuollessaan 81-vuotias.

Westwood oli punkmuodin edelläkävijänä ja avainasemassa luomassa punktyyliä ja -asusteita, josta liike erityisesti tunnetaan. Westwood tuli tunnetuksi silloisen miehensä Malcolm McLarenin Lontoossa pyörittämästä Let It Rock -vaatekaupasta, jonka nimeksi vaihtui vuonna 1974 Sex. Sex oli punkkareiden suosiossa ja kaupan asiakkaisiin lukeutuivat muun muassa McLarenin manageroiman Sex Pistols -yhtyeen alkuperäisjäsenet. Pistols-basisti Glen Matlock myös työskenteli kaupassa avustajana.

Shokeeraavasta tyylistä ja poliittisesta aktivismista tunnettu Westwood jatkoi muotisuunnittelijan uraansa aina viimeisiin päiviinsä asti. Hänet palkittiin kolmesti vuoden parhaana brittiläisenä muotisuunnittelijana ja vuonna 1992 hän sai kuningatar Elisabethilta brittiläisen imperiumin ritarikunnan upseerin (OBE) arvonimen. Arvo nostettiin ritarikomentajaksi (DBE) vuonna 2006. DBE on ritarikunnan arvonimistä toiseksi korkea-arvoisin.

Lisää luettavaa