R. Kelly todettiin syylliseksi kiristykseen, ihmiskauppaan ja hyväksikäyttöön – Voi saada elinkautisen tuomion

R. Kelly.
AKM Images /GSI Media /All Over Press

Laulajalle luetaan tuomio vasta keväällä.

Laulaja, lauluntekijä ja tuottaja R. Kellyn, 54, on todettu syyllistyneen ihmiskauppaan, lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, kidnappaukseen ja kiristämiseen. Valamiehistö teki asiassa päätöksen maanantaina 27. syyskuuta. Kellyn lopullinen tuomio annetaan 4.5.2022 ja häntä voi odottaa jopa elinkautinen vankeus. Asiasta uutisoi muun muassa Rolling Stone -lehti.

R. Kellyä, oikealta nimeltään Robert Sylvester Kellyä vastaan oli nostettu kaikkiaan yhdeksän syytettä, joihin kaikkiin valamiehistö katsoi Kellyn syylliseksi. Kellyn tapauksen oikeudenkäynti kesti kuusi viikkoa ja tuona aikana kuultiin todistajanlausuntoja useilta naisilta ja miehiltä, joiden kanssa Kellyllä oli seksuaalinen suhde näiden ollessa vielä alaikäisiä. Kellyn ja tämän sisäpiirin sanottiin houkutelleen erityisesti nuoria naisia ja tyttöjä seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi ja pornografian tuotantoon jo yli 20 vuoden ajan.

Myös R. Kellyn entisiä työntekijöitä kuultiin oikeudessa ja nämä muun muassa todistivat, että vuonna 2001 menehtyneelle laulaja Aaliyahille, jonka kanssa Kelly avioitui vuonna 1994 Aaliyahin ollessa vasta 15-vuotias, oli hankittu väärennettyjä henkilötodistuksia. Yksi Kellyn entinen taustatanssija taas todisti nähneensä, miten Kelly ja alaikäinen Aaliyah harrastivat oraaliseksiä.

”Tämänpäiväinen ratkaisu päättää Robert Kellyn vuosikymmeniä jatkuneen terrorin, joka on koskettanut monia haavoittuvaisia tyttöjä, poikia ja nuoria naisia. Toivon mukaan päätöksen myötä nämä rohkeat selviytyjät voivat aloittaa toipumisprosessin. Herra Kelly on joskus sanonut, että ’En ole enkeli, mutta en ole myöskään hirviö’. Olen täysin eri mieltä”, kommentoi tapausta tutkinut Yhdysvaltain turvallisuusviraston agentti Peter Fitzhugh.

”Vuosien ajan herra Kelly uskoi, että hänen valtansa ja suosionsa voivat vastustaa oikeusjärjestelmää ja hän voi niiden turvin jatkaa hyväksikäyttöä. Tänään valamiehistö vahvisti sen, minkä nämä rohkeat uhrit ovat tienneet jo aivan liian kauan: herra Kelly on sarjavaanija.”