”Rockin kuningatar”, Os Mutantesin Rita Lee on kuollut

Brasilialaispioneeri oli kuollessaan 75-vuotias.
11.5.2023 10:52

Laulaja-lauluntekijä Rita Lee Jones, joka kotimaassaan Brasiliassa tunnettiin ”rockin kuningattarena”, on kuollut. Vuonna 2021 keuhkosyöpädiagnoosin saanut Lee menehtyi maanantaina 8. toukokuuta, vahvistetaan laulajan some-kanavissa julkaistulla tiedotteella. Hän oli kuollessaan 75-vuotias.

Lee oli maansa tunnetuimpia muusikkoja, jonka yhdessä Arnaldo Baptistan ja Sërgio Diasin kanssa vuonna 1966 perustama Os Mutantes -yhtye toimi niin sanotun Tropicália-suunnan edelläkävijänä ja jolla oli suuri vaikutus modernin brasilialaisen musiikin kehitykseen. Os Mutantesin, jonka suuriin faneihin lukeutui muun muassa Nirvanan Kurt Cobain, tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Baby, Bat Macumba sekä coverversio Jorge Benin A Minha Meninasta. Lee lähti Os Mutantesista vuonna 1972 julkaistun viidennen Mutantes e Seus Cometas no País do Baurets -albumin jälkeen ja suuntasi menestyksekkäälle soolouralle. Lee julkaisi urallaan yli 40 sooloalbumia, joita on myyty arviolta yli 55 miljoonaa kopiota.

Musiikkiuransa lisäksi Lee tunnettiin aktivistina sekä radiojuontajana, talk show -juontajana sekä kirjailijana. Vuonna 2016 julkaistu Rita Leen omaelämäkertateos oli Brasilian myydyin ei-fiktiivinen kirja  vuonna 2017.

Kun tieto Leen kuolemasta levisi, useat kollegat julkaisivat somessa surunvalitteluja ja muistokirjoituksia. Myös maan istuva presidentti Luiz Inácio Lula da Silva muisti Twitterissä edesmennyttä laulajaikonia.

”Hän oli taiteilijana edellä aikaansa. Hän itse ei välittänyt rockin kuningattaren tittelistään, mutta se kuului hänelle oikeutetusti. Hänen luovuutensa ja rohkeutensa muutti brasilialaista musiikkia. Hän ei säästellyt mitään eikä ketään. Hän kohtasi elämässään ja urallaan naisvihaa, mutta inspiroi monia tulevia sukupolvia. Hänet tullaan muistamaan ikuisesti”, presidentti kirjoitti.

Lisää luettavaa