Scorpions-kitaristi avautuu entisen rumpalin potkuista: ”Annoimme hänelle kaikki mahdollisuudet ja vielä kymmenen lisää”

Wikimedia Commons

Skorppari-kitaristi Matthias Jabs kertoo yhtyeen joutuneen tekemään tiukan päätöksen korvatessaan entisen rumpalinsa James Kottakin vuonna 2016 Motörheadista tutulla Mikkey Deellä.

”James oli erittäin hyvä ystävä – ja on sitä edelleen – mutta emme pystyneet jatkamaan hänen kanssaan”, Jabs kertoo Rock Talk With Mitch Lafon -podcastille (kuuntele alta). ”Annoimme hänelle kaikki mahdollisuudet ja vielä kymmenen lisää. Se oli jotain, joka kehittyi vuosien varrella – se juominen. Se oli syklittäistä, joskus asiat sujuivat kuukauden ja sitten seurasi draamaa, ja mikäli tunnet hänet, tiedät millaista se on. Se alkaa vaikuttaa keikkoihin. Joudut mietiskelemään, että ’hmm’, rumpuraiserimme nousee yli kuuteen metriin, joskus jopa seitsemään vähän paikasta riippuen, ja tuotantovastaava tai lavamanageri joutuu sanomaan, että ’Emme voi laittaa häntä tuonne. Se on liian riskaabelia.’ Jos et kykene kävelemään edes rappusia suoraan, et voi mennä sinne. Niinpä se vaikuttaa esitykseemme, eikä se käy päinsä. Se ei ole ammattimaista.”

”Autoimme kyllä häntä. Lähetimme hänet Antigualle [vieroitushoitoon], maksoimme koko hoidon ja teimme muutoinkin kaikkemme, koska olemme todella lojaaleja”, mies jatkaa. ”Jos paiskit jonkun kanssa töitä melkein 20 vuotta, on todella vaikea sanoa, että ’Okei, nyt sinun on lähdettävä.’ Mieluummin tekisimme juuri päinvastoin ja pitäisimme hänet mukana ja yrittäisimme auttaa. Saavutimme kuitenkin pisteen – tai oikeammin hän saavutti – jossa se ei enää ollut sen arvoista. Kolmen tai neljän kuukauden jälkeen he antoivat hänelle ylimääräisen kuukauden Antigualla, hän tuli kotiin, aloitimme hommat, ekä hänen kanssaan voinut edes puhua. Niinpä meidän oli pakko tehdä päätös. Mikkey oli mukanamme rundaamassa. Treenasin Mikkeyn ja Pawełin [basisti Mąciwoda]kanssa iltapäivisin ikään kuin varasuunnitelmana. Emme vain kyenneet enää jatkamaan Jamesin kanssa, joten Mikkey tuli hänen tilalleen.”

Amerikkalainen Kottak liittyi legendaariseen saksalaispumppuun vuonna 1996. Mies on myöntänyt useaan otteeseen kamppailleensa alkoholin kanssa jo vuosia.